Zeničko-dobojski kanton dobio novu vladu: Imenovan premijer Nezir Pivić i ministri

Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je imenovala novu vladu na čelu s premijerom Nezirom Pivićem (SDA).Skupština Zeničko-dobojskog kantona danas je imenovala novu vladu na čelu s premijerom Nezirom Pivićem (SDA).Novoformiranu većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona kako je to od ranije poznato u narednom periodu imat će SDA s koalicionim partnerima DF, SBB, NES i samostalni zastupnici pojačani od prije nekoliko dana i s rukom nekadašnje zastupnice BHI-KF Naidom Delibašić.

Na današnjoj sjednici mandatar Vlade Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić iznio je svoj ekspoze, a potom su i zvanično predstavljeni novi, ali i stari ministri kantona.“U prvim radnim sedmicama bit će provedena revizija i analiza svih trenutno važećih politika i tekućih aktivnosti. Za cilj imamo utvrditi pravo stanje koje preuzimamo.

Svaka odluka koju budemo donosili bit će utemeljena na zakonu i u najboljem interesu građana. Sve one dobre i za građane korisne politike i projekte koji se u kontinuitetu provode ćemo nastaviti. Važno je da građani znaju da će svi dobri i korisni procesi dobiti našu punu podršku”, kazao je u obraćanju Pivić.Stari ministri u Vladi ZDK su ministar za privredu Samir Šibonjić (NES), Dženana Čišija (DF) i Adnan Sirovica (DF).

Novoizabrani ministri su Emir Vračo, savjetnik bivšeg premijera ZDK Mirze Ganića, koji je imenovan na mjesto ministra unutrašnjih poslova ZDK, a na mjesto ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta imenovan je Kakanjac Mirza Mušija.Bivši direktor Regionalne deponije Mošćanica u Zenici Adnan Šabani imenovan je na mjesto ministra za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, dok je zdravstvo pripalo dr. Aidi Salčinović.

Nebojša Nikolić se ponovo vraća na mjesto ministra za pravosuđe i upravu, dok će Antonio Šimunović od danas biti kantonalni ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Ministarstvo za privredu, šumarstvo i vodoprivredu pripalo je Jasminu Čajiću.Za premijera je uz podršku Skupštine ZDK imenovan Nezir Pivić koji je rođen 1983. godine, a diplomirao je 2006. godine na Fakultetu kriminalističkih nauka u Sarajevu.

Tri godine poslije je magistrirao na Pravnom fakultetu UNZE te 2012. godine odbranio doktorsku disertaciju. Trenutno je redovni profesor na Katedri za krivično pravo Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici, a s njegovim imenovanjem na mjesto premijera prestaje mandat zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

klix.ba