Dodik vidno rastresen nakon sastanka državne koalicije: Ništa nismo dogovorili

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik obratio se danas medijima u Sarajevu, nakon sastanka predstavnika koalicije na državnom nivou. Dodik je, vidno razočaran, saopćio da ni na današnjem sastanku ništa nije dogovoreno.

Današnji razgovor vodio se o određenim zakonskim rješenjima iz 14 prioriteta iz mišljenja evropske komisije, prije svega o Sudu BiH, a Dodik je rekao da je glavni problem predstavljao apelacioni odjel tog suda, tj. njegova lokacija.”Dalje smo od zakona o sudovima danas nego prije tri mjeseca.

Mi smo predložili da sjedište tog apelacionog odjela bude u Banjoj Luci. Naši partneri iz Federacije BiH inzistiraju da to bude na nekoj drugoj lokaciji u RS-u”, rekao je predsjednik SNSD-a.Dodik je dodao da su održali dogovor oko nekih ranijih stvari koje su dogovorili.”Na federalnim partnerima ostaje obaveza da dogovore način biranja članova Predsjedništva BiH iz FBiH.

Mi prihvatamo svaki vid njihovog dogovora”, dodaje Dodik.Dodao je da mu je “žao mi što nisu prihvatili ova dva zakona”.”Ima nekih stvari u kojima se krećemo naprijed. Imali smo ideju da napravimo neki korak. Žao mi je što to nije uspjelo”, dodao je Dodik.Upitan da li vjeruje da će na sljedećem sastanku doći do dogovora o ovom pitanju, Dodik je rekao da nije optimističan.”

Ako je Banja Luka sporna onda oni negiraju državu za koju se toliko zalažu. Doći će vrijeme da se pitanje suda rješava. Nemoguće je u pravnoj praksi da se i prvo i drugo odjeljenje Suda formira na istom mjestu. To ni Evropa ne može podnijeti”, naglasio je Dodik.Podsjećamo, posljednji susret Trojka, SNSD i HDZ su imali prije deset dana u Istočnom Sarajevu kada su hvalili jedni druge i govorili o spremnosti o odustajanju od vlastitih političkih odluka zarad evropskih reformi i ubrzanja BiH na putu ka članstvu u Uniji.

Današnji sastanak je održana uoči sjednice Vijeća ministara BiH koja je zakazana u 16 sati, a na kojoj će biti nekoliko zanimljivih tačaka poput Nacrta zakona o sprečavanju sukoba interesa.

klix.ba