BiH neće nastaviti obuku diplomata sa Mađarskom, Konaković odbrusio Varhelyju i Szijjartu

Mađarska je odlučila da će glasati protiv usvajanja rezolucije o genocidu u Srebrenici, a nakon brojnih reakcija, potez je povukao i ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.

On je danas uputio otvoreno pismo evropskom komesaru za proširenje i susjedstvo Oliveru Varhelyiju.SASTAO SE S DODIKOMSzijjarto najavio kako će Mađarska glasati protiv rezolucije o Srebrenici: “Demonizira srpski narod””Iz medija sam primio informaciju da ste se javno pridružili sramnoj propagandi predsjednika Srbije.

Od vas sam očekivao odgovorniji, ozbiljniji, humaniji stav po pitanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zbog funkcije koju obavljate morate znati da su vaše riječi teške i bolne, pogotovo onda kada su u sukobu sa onim što su univerzalne ljudske vrijednosti, moralne norme, međunarodno pravo i konvencije UN”, naveo je Konaković.

Podsjeća da je rezolucija suštinski usmjerena ka izgradnji pravde i trajnog mira jer to je ono što treba našem regionu. Napominje i da je rezolucija napisana za žrtve genocida a ne, kako je rekao mađarski ministar, da “demonizira srpski narod”.

CIVILIZACIJSKO PITANJE

Kraj lažnom prijateljstvu: Mađarska će glasanjem protiv rezolucije trajno izabrati stranu neprijatelja BiH”Zbog tragedije i užasa koje su preživjeli. Zbog njihovog prava na taj simbolični djelić zakašnjele pravde. Međunarodni sudovi su već osudili počinioce i one koji su odgovorni za genocid dodijelivši im ukupno 1.500 godina zatvora.

Ovo nije stvar politike, već globalnih civilizacijskih vrijednosti i prije svega ljudskosti. Osporavati žrtvama genocida pravo da imaju svoj dan sjećanja, ne samo da je pogrešno već je necivilizirano. Zato me zabrinjava kada svojim javnim istupima insinuirate kolektivnu krivicu čitavom narodu, tako što u svojim izjavama parafrazirate riječi Aleksandra Vučića.

Njegove izmišljene teorije zavjere su usmjere da destabiliziraju odnose u regionu i skrenu pažnju sa teških pitanja sa kojima se Srbija trenutno suočava. Preuzimanje retorike onih koji medaljama nagrađuju presuđene egzekutore genocida, nepovratno vas stavlja na mračnu stranu historije. Od čega to Vučić, Dodik, i vi branite srpski narod? Od rezolucije koja ih nijednom riječju ne spominje?”, upitao je resorni ministar.

Navodi kako je u tekstu rezolucije uspio vidjeti i pročitati nešto čega nema.

U SUSRET REZOLUCIJI

Kako se BiH treba postaviti prema državama koje budu glasale protiv rezolucije o Srebrenici”Pročitajte pažljivije tekst rezolucije. Vaši stavovi očigledno nisu stavovi evropskih nacija niti stav Komisije, zato vas pitam čije ste stavove iznijeli tokom vašeg obraćanja na ovu temu dok ste boravili u Beogradu?

Samo par dana nakon vašeg obraćanja zamjenik ministra odbrane BiH javno je odao počast presuđenom ratnom zločincu za genocid u Srebrenici. Mislite li da je to način na koji se može graditi zajednička budućnost i osigurati trajni mir u regionu?

Tezu da će usvajanje rezolucije destabilizirati region mogu kreirati samo oni koji negiraju genocid, slave ratne zločince i možda imaju slične namjere u budućnosti. Upravo zbog ovakvih stvari biste trebali podržati ovu rezoluciju, kao evropski komesar, kao Evropljanin, kao čovjek”, poručio je Konaković.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je također odlučilo da neće nastaviti implementaciju Akcionog plana o prenosu znanja o procesu pristupanja Evropskoj uniji između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske koji je podrazumijevao obuku diplomata iz BiH.

klix