Zbog vremena kasni sjetva, kasnit će i rod; Bićo: Sramota je da u ramazanu neki pljačkaju narod

Kiša, hladno vrijeme i dosta vlage donijeli su brojne probleme poljoprivrednim proizvođačima. Ono što je prošle jeseni zasijano sporo napreduje, a proljetna sjetva uveliko kasni.

April je period kada se sve sije, od žita, do povrća, ali zbog hladnoće i viška vlage poljoprivrednici ne mogu na njive, kaže Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH.-

Od onoga što je zasijano možda izbjegnemo da istruhne, ali će rod dosta kasniti, a bit će i slabijeg kvaliteta. Svugdje je ista situacija, jedino je malo bolje sa proizvodnjom u zatvorenim prostorima (plastenici i staklenici), ali i takvi proizvođači su zakinuti jer nema dovoljno sunca – pojašnjava Bićo.

Kaže kako Udruženje u ovakvim situacijama svojim članovima ne može puno pomoći. Ono što im preostaje je, dodaju, uputiti proizvođače na struku koja ima dobrih i efikasnih savjeta.

Poljoprivreda je takva, sve je pod otvorenim nebom i sve zavisi od dragog Boga. Ovdje se još kupuje ono što je uvozno. Tek prije nekoliko dana našim kupcima dostupna je domaća jagoda.

Što se tiče povrća, na pijačnim stolovima još ništa naše nema. Bit će nešta u narednom periodu sa juga, ali to ni blizu neće zadovoljiti potrebe stanovništva.Nama sve drugi diktiraju, uvozni lobi vodi glavnu riječ, pa je tržište preplavljeno takvom robom.

Država po tom pitanju ništa ne poduzima, neće da uvedu prelevmane, carinu… Državne institucije i ministar Staša Košarac ništa ne rade da zaštite domaćeg proizvođača. Pušteno je da se sve uvozi i radi ko šta hoće – ističe Bićo.Kašnjenje sa sjetvom odrazit će se i na cijenu proizvoda koje će biti puno veće.

No Bićo napominje i kako poljoprivredni proizvođač ni u jednom dijelu ne utječe na cijenu svog proizvoda.

Ovisan je od “lopova” – otkupljivača i prerađivača koji diktiraju cijenu. Za to postoje argumenti. Naime, mlijeko je još u otkupu od 65 do 90 feninga, a svi znamo koliko košta u prodavnici. Tako je i sa pilećim mesom. U posljednjih nekoliko mjeseci otkupna cijena pilećeg mesa nijednom nije podignuta, dok trenutno cijena filea u prodavnicama iznosi 15 KM, što nije normalno.

Dalje, cijene žitarica drastično padaju, kao i goriva, vrijednosti otkupa stoje na prošlogodišnjem nivou, a u trgovinama rastu.To znači da samo otkupljivači, prerađivači i trgovci beru kajmak. Proizvođač od toga nema koristi ni fening. Sramota je da se u vrijeme mubarek mjeseca ramazana neki usuđuju pljačkati narod.

Nevjerovatno je da kilogram piletine košta kao i kilogram teletine, a skuplja je od junetine. Kilogram brašna je 60-ak do 70 feninga, a od toga pekari naprave tri hljeba koji nije pojeftinio. Dakle, oni od kilograma brašna ubiru šest KM – navodi Bićo.

Spomenuo je i problem poticaja na koje poljoprivredni proizvođači u Federaciji BiH čekaju već sedam mjeseci.- Proizvođači teško dolaze do repromaterijala, mineralnog đubriva, sjemena. Sve je jako skupo, pa moraju uzimati na čekanje, a onda je sve skuplje kad je na veresiju.

Nama su poticaji potrebni kao život kako bismo kvalitetno uradili sjetvu. Ne postoji program niti ima isplata, a kraj je aprila. Kad će program biti operativan, samo Bog dragi zna – kazao je Bićo.

Faktor.ba