ZBOG ČEGA JE CIJENA MEDA PORASLA: TEGLA ČAK 30 KM

Većina pčelara u Srpskoj zadovoljna je dosadašnjom sezonom, koja je neuporedivo bolja od prethodne, zahvaljujući dobrom početku u proljeće, ali, kako kažu, da bi bila u potpunosti uspješna, neophodna je kiša.

Cijena za kilogram “žutog zlata” širom Srpske kreće se najčešće oko 25 maraka po kilogramu, ali ide i do 30 KM, što je više nego ranijih godina.

ZBOG ČEGA JE CIJENA MEDA PORASLA: TEGLA ČAK 30 KM
ZBOG ČEGA JE CIJENA MEDA PORASLA: TEGLA ČAK 30 KM

Početak godine je bio odličan, sada se čeka vrcanje livadskog meda, kaže za “Glas Srpske” predsjednik Saveza udruženja pčelara Srpske Damir Barašin.

“Proljećnim dijelom do kraja maja smo izuzetno zadovoljni, jer takav nismo imali u posljednjih nekoliko godina. Sad nam zbog suše nedostaje livadska paša”,  rekao je Barašin. Prema njegovim riječima, pčelari upravo iz tih razloga, očekujući kišu, nisu ni vrcali med.

“Kiša bi osvježila livadu, samim tim, pčelari se nadaju da bi taj faktor mogao popraviti ovaj dio sezone. Kiša bi prekinula sušu i spasila prinos livadskog meda”, kazao je Barašin.

Pčelari se nadaju da neće ostatak sezone propasti.

“Orijentaciona cijena za kilogram meda je 25 maraka. U Hercegovini možda bude i koja marka više, u drugim krajevima Srpske koja marka manje. To su cijene koje su formirane na početku ove sezone. Sve je poskupjelo, skuplji je repromaterijal, gorivo i ostalo. Malo pčelara ima pčelinjake uz kuću, najčešće su desetine kilometara udaljeni. Sve to iziskuje velike troškove, jer se pčele često sele”, kazao je Barašin. Dodao je da, kada je riječ o plasmanu meda, pčelari ne treba da se brinu, jer je potražnja velika.

Na krajnjem jugu Srpske nešto je lošiji prinos meda, a uzrok leži u činjenici da je velika suša, istakao je ovo za “Glas” predsjednik Udruženja pčelara “Leotar” Obrad Ninković. Manji prinos, kako je kazao, uzrokovale su klimatske promjene u ovom dijelu Srpske, koje posljednjih godina uzimaju maha.

“Što se tiče medobranja u Trebinju, ova godina se može okarakterisati kao loša, kao i prethodne tri. Pčelari se ne mogu pohvaliti nekom sezonom, posebno oni koji su pčelinjake držali na jednom mjestu ili oni koji su bili pokretni za pašom. Oni koji su se prije glavne paše u aprilu odselili na veće nadmorske visine, prošli su znatno bolje”, rekao je Ninković. Kazao je da su pčelari uspjeli da pokriju troškove te da će se kilogram kretati od 25 do 30 KM.

Uz Drinu, gdje je bagrem osnovna paša pčelama, zadovoljni su dosadašnjom sezonom. Cijena meda u Zvorniku biće nešto i niža u odnosu na drugi dio zemlje, a za kilogram potrebno je izdvojiti 20 KM.

“Većina pčelara u Zvorniku ove godine je zadovoljna, jer smo imali teške tri godine zbog kasnih mrazeva i suša. Prinosi meda su solidni, kod nas je bagrem glavna paša. Većinom stacionarno pčelarimo, ako nas bagrem izda, znači da smo izgubili godinu. Srećom ove godine nije”, kazao je predsjednik DP “Bagrem” Zoran Birčaković.

CHI