More
  spot_img

  Naknade od po 1.000 KM za sve porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu


  Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je rebalans budžeta koji je veći za 36,4 miliona KM, a sredstva će biti usmjerena za porodiljne naknade od 1.000 KM, sanaciju puteva, privredu i podršku borcima.

  Naknade od po 1.000 KM za sve porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu
  Naknade od po 1.000 KM za sve porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu

  Vlada Zeničko-dobojskog kantona utvrdila je Prijedlog izmjena i dopuna Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu kojim su budžetski prihodi povećani za 38,6 miliona KM, dok su budžetski rashodi veći za 36,4 miliona KM. Rebalansirani Budžet Zeničko-dobojskog kantona za 2022. godinu iznosi 464 miliona KM.

  “Došlo je do povećanja prihoda i taj novac rebalansom budžeta vraćamo našim građanima putem resornih ministarstava”, rekao je vršilac dužnosti premijera i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić.   Naglasio je da su rebalansom osigurana sredstva u iznosu od 11 miliona KM za povećanje porodiljnih naknada za zaposlene i nezaposlene porodilje na 1.000 KM, dodatna sredstva za putnu infrastrukturu od tri miliona, zdravstvo dva miliona, poslovne zone i poticaje u poljoprivredi po dodatnih milion maraka, egzistencijalne naknade za demobilisane borce milion KM.

  Osigurana su sredstva za povećanje primanja zaposlenih u sektoru obrazovanja za oko 10 posto, kao i povećanje toplog obroka za sve budžetske korisnike u ovom kantonu.

  “Uskoro ćemo zaključiti nove kolektivne ugovore za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja te korigirati kolektivni ugovor za visoko obrazovanje, a od 1. septembra predviđeno je povećanje toplog obroka svim budžetskim korisnicima sa 8,00 na 10,5 KM”, rekao je Kozlić.

  Premijer ZDK Mirnes Bašić za Klix.ba je kazao da su porodiljne naknade izdvojili 11 miliona KM.

  “Kada je krenula priča o porodiljnim naknadama, odmah smo uradili kalkulacije koliko nam je potrebno sredstava. U to vrijeme smo računali da ćemo dobiti dodatna sredstva javnih prihoda, nakon usvojenih izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, ali je primjena novog modela raspodjele odgođena. Ipak, prihodi su i bez toga rasli tako da smo sada u mogućnosti da osiguramo sredstva za povećanje porodiljnih naknada za sve porodilje na 1.000 KM mjesečno, bez obzira da li su zaposlene ili ne. Za ovu namjenu smo osigurali dodatnih 11 miliona KM, što je više od jedne trećine viška ostvarenih prihoda, tako da ćemo u konačnici za porodiljne naknade u 2022. izdvojiti 20 miliona KM. Smatram da je ovo odlična populaciona mjera. Zaštita porodica sa djecom je jedna od ključnih politika i ponosan sam što sam na čelu Vlade koja će na ovaj način pomoći porodicama da lakše odgajaju djecu”, kazao je Bašić.

  KLIX  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci