More
  spot_img

  U BiH najveći pad nataliteta od 1948. godine

  Prema statistikama, najveći broj beba rađaju žene između 20. i 40. godine, a upravo su one populacija koja u BiH postaje deficitarna, i to prvenstveno zbog – iseljavanja.

  Bosna i Hercegovina bilježi najveći pad nataliteta od poratne 1948. godine, a u tom je negativnom trendu je najgora u regiji. Činjenica je da živimo u najgorem razdoblju kad je natalitet u pitanju, a statističke prognoze govore da se stanje u budućnosti neće popravljati. “Ovo u 2019. godini je uvjerljivo najgore i najcrnje razdoblje gledano demografski, a u prvih pola godine u 2020. opet imamo smanjenje”, rekao je a Klix.ba analitičar Adnan Fehratbegović koji smatra da je glavni uzrok loše situacije iseljavanje stanovništva.

  Naime, prema statistikama, najveći broj beba rađaju žene između 20. i 40. godine, a upravo su one populacija koja u BiH postaje deficitarna, i to prvenstveno zbog – iseljavanja. ”Žene su ključ svega”,poručuje Fehratbegović. Naveo je i podatak iz 2013. godine, kad je u BiH 511.000 žena bilo u fertilnom kontingentu, te izračunao da će takvih 2033. godine – čak bez ikakvog iseljavanja! – biti osjetno manje, naime oko 400.000. Dodao je i da je Bosna i Hercegovina demografski najugroženija zemlja u regiji.

  sodalive.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci