Četvrtak, 30 lipnja, 2022
More
  spot_img

  Mladi odlaze / U Oružanim snagama BiH upražnjeno skoro 1.000 vojničkih pozicija

  U ovome trenutku Oružane snage Bosne i Hercegovine imaju 3.777 vojnika te ukupno 4.771 podoficira i oficira.

  Potvrđuju to za Radiosarajevo.ba u Ministarstvu obrane BiH, upitani da li u bh. vojsci u ovome trenutku ima više komandnog kadra, nego samih vojnika. 

  “Prema Odluci Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama OS BiH iz jula 2006. godine, precizirano je da OS BiH od ukupno 10.000 pripadnika mogu imati 50 posto vojnika, 30 posto podoficira i 20 posto oficira. Skladno tome, Ministarstvo obrane BiH vodi računa o planskom podmlađivanju i popunjavanju kadrova”, objašnjavaju u Ministaratvu. 

  Kako dodaju, posljednjih godina u cijelom je društvu zabilježen porast odliva mlađih kadrova u inostranstvo, što se neminovno odražava i na stanje personala u Oružanim snagama BiH.

  “Ove godine, upražnjeno je 996 vojničkih pozicija, a Ministarstvo obrane BiH provodi proces popunjavanja 600 pozicija za vojničke dužnosti. Broj personala koji se prima na vojničke pozicije ove je godine nešto reduciran kako bi se ispoštovale mjere zaštite od pandemije COVID-19 i smanjio rizik od zaraze kako za prijavljene kandidate, tako i za vojno osoblje koje provodi proces planskog prijema i testiranja kandidata, odgovoreno je Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

  sodalive.ba 

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci