Tragedija iz Dnjepra u jednoj fotografiji: Mjesto gdje se slavio život je postalo ruševina

Iako se u Ukrajini svakodnevno dešavaju brojni napadi kako na kritičnu, tako i na civilnu infrastrukturu u gradovima, svijet je posebno potreslo stravično granatiranje stambene zgrade u Dnjepru gdje su poginule 44 osobe.

Brojni snimci kako samog granatiranja tako i njegovih posljedica i dalje su tema na društvenim mrežama. Međutim, vjerovatno najpotresniji video objavili su ukrajinski mediji, a na kojem je prikazana tragična sudbina jedne porodice koja je živjela u ovoj zgradi.

Iako je u državi rat, građani se svakodnevno trude da održe aktivnosti koje mogu donijeti radost kako onim starijim, tako i onim mlađim stanovnicima.

Samo nekoliko dana prije napada, porodica Korenovskij proslavljala je rođendan svoje kćerke. Jedan od videosnimaka koji je objavljen na društvenim mrežama, prikazuje porodicu na okupu u kuhinji, gdje su priredili proslavu rođendana jednoj od kćerki.

Nekoliko dana kasnije, raketa je pogodila stambenu zgradu, a u napadu je stradao njihov otac – Mihajlo Korenovskij.

“Ovo je Mihajlo Korenovskij, trener boksa koji je poginuo u raketnom napadu u Dnjepru. Njegova porodica je preživjela. Ovaj video prikazuje njihovu kuhinju prije i poslije napada”, stoji u opisu videosnimka.

Njegova supruga, objavila je nakon napada fotografiju na kojoj je prikazana porodica Korenovskij, ali i njihove komšije sa kojima su zajedno slavili Novu godinu.

“Slavili smo Novu godinu zajedno. Komšije sa osmog i devetog sprata. Četiri osobe sa ove fotografije su poginule. Djeca su ostala siročad”, rekla je ona.

Raketni napad u Dnjepru bio je najveći napad u raketnom napadu koji je pokrenut prije dva dana. Iako fotografije i videosnimci svakodnevno prikazuju da raketni udari pogađaju civilnu infrastrukturu, ruski zvaničnici i dalje tvrde kako vojska ove države ne pogađa stambene i druge civilne objekte već da su ovakva razaranja rezultat rada ukrajinske protivzračne odbrane.