Zvaničnici RS-a odbacili Schmidtovo upozorenje: Slavit ćemo 9. januar sve grandioznije

Najviši zvaničnici Republike Srpske reagirali su na poruku visokog predstavnika Christiana Schmidta da se u vezi s obilježavanjem neustavnog Dana RS-a.Schmidt je nedavno izjavio da naredne godine proslava 9. januara neće moći biti kao ovogodišnja.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da su sve izjave visokog predstavnika Christiana Schmidta, uključujući i one proslavi neustavnog Dana RS-a 9. januara, irelevantne i ne odnose se na “Republiku Srpsku”.

Dodik je za “Glas Srpske” ponovio svoj stav da je Christian Schmidt nelegalni visoki predstavnik.Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je RS više zainteresovana za budućnost u BiH, “nego Schmidt koji nema legalitet Vijeća sigurnosti UN-a”, te poručio da RS “što su veći pritisci sve grandioznije slavi Dan RS-a”.

“Neizvjesna je njegova budućnost na toj funkciji bez tog legitimiteta. Što se tiče pritisaka i stvaranja loše atmosfere o 9. januaru, valjda su svi shvatili da mi, što su veći pritisci na Republiku Srpsku, slavimo sve grandioznije”, rekao je Stevandić.

On je ponovio da će se “Dan RS-a uvijek slaviti”.”

Uvijek će biti prijema, svečanih akademija, defilea, dodjele odlikovanja. Niko, osim nas, na to ne može uticati”, rekao je Stevandić.

klix.ba