Teška sudbina Hasiba Kovačevića, mještanina sela Miričina: Kuća mu se urušava, svaki dan strahuje za život

Teška sudbina poigrala se 62-godišnjim Hasibom Kovačevićem, mještaninom sela Miričina kod Gračanice.

S lakšom mentalnom retardacijom i nekako je živio dok su mu roditelji bili živi, a onda je ostao sam među četiri zida.Nekvalitetan materijalDa sve bude još gore, Kovačević živi u kućerku sagrađenom prije 40 godina od nekvalitetnog materijala, šljako-betonskih elemenata i bez kilograma željeza, a usljed slijeganja terena, zidovi su popucali te je samo pitanje dana kada će se objekt pretvoriti u ruševinu.

Zbog toga ovaj nesretni čovjek živi u strahu da će mu se kuća srušiti. Kako nam je kazao, sam ništa nije u stanju poduzeti jer preživljava od 142 marke kao korisnik Centra za socijalni rad iz Gračanice. Tokom ljeta, govori Kovačević, obilazi šume i kupi granje da bi se zimi imao čime grijati. Dodaje kako radi ono što može i zna.-

Najgore je što nemam vodu u kući. Imam samo jednu česmu, ali napolju. Ne znam jesu li mi duže noći ili dani. Na svašta pomišljam, ali ništa dobro mi se nije desilo u životu. Samo da mi se kuća ne uruši. Kud bih ja da ostanem bez ovo malo što još imam – drhtavim glasom govori Kovačević.

Obrok dnevnoZa Hasiba je čuo i često mu pakete hrane donosio predsjednik neformalne grupe „Eurohorizonti“ Adil Kurtović Belo, čovjek koji je bio na čelu humanitarnih akcija u kojima su u Miričini sagrađene četiri kuće beskućnicima.

Peta je Hasibova, s tim što će se u ovom slučaju kuća ojačati armirano-betonskim stubovima, kako se ne bi urušila.-

To nam je prioritet, već smo osigurali željezo i šljunak, uskoro će stići i cement. Poslije toga ćemo Hasibu izgraditi mokri čvor da ima barem malo kupatilo i vodu u kući. Stari, dotrajali namještaj ćemo zamijeniti novim.

Međunarodni forum solidarnosti – “Emmaus” je za Hasiba osigurao jedan obrok dnevno – kaže Kurtović.Broj žiroračunaDobri ljudi koji Hasibu Kovačeviću hoće pomoći priloge mogu uplatiti na žiroračun broj 1505960122192 Addiko bank d.d. Sarajevo, poslovnica Gračanica 2, na ime Hasib Kovačević, Miričina 75329, Gračanica.

avaz.ba