Otac troje djece, Ramiz Javoraš: Potrebna mi je pomoć za transplataciju srca, država ne želi da plati

Ramizu Javorašu iz Sarajeva neophodna je pomoć za transplataciju srca. Ovaj čovjek, otac je troje djece koji bitku vodi već godinama, a uslove za operaciju BiH nema.- Ja sam u sedmom mjesecu prošle godine doživio težak srčani udar. U Kliničkom centru su mi ugrađena dva stenta.

U tom momentu srce mi je radilo 28 posto. Od sedmog do jedanaestog mjeseca nikad zaspao nisam. Imao sam strašne bolove gušenja, sve dok u jedanaestom mjesecu prošle godine nisam doživio drugi srčani udar. Tad mi je postotak rada srca pao na 14 posto i ustanovili su da ne mogu ništa raditi, da mi je potrebna transplatacija srca – rekao je Javoraš za portal „Avaza“.

Ne može dobiti srceDodao je da BiH nije članica eurotransplanta i srce u našoj državi ne može dobiti. Ističe da s obzirom da ima djecu i porodicu za koju se borio, on se kako kaže, sve vrijeme sikirao.- U januaru sam doživio kliničku smrt . Srce mi je stalo, reanimiran sam u Centru za srce kod Mirsada Kacile. Ustanovili su da mi je potreban ICD defibrilator koji bi me držao u životu dok srce ne dobijem. Uz pomoć dobrih ljudi i za to mi je prikupljen novac, jer država nije htjela da snosi troškove, 20.000 sam platio tu operaciju. Pokušavao sam to srce da dobijem, obraćao sam se preko „Pomozi.ba“, putem svega.

Međutim, nikakve opcije nemam, osim da ja snosim troškove, da idem za Hrvatsku ili Njemačku – tvrdi Javoraš.Istakao je da posjeduje sve nalaze i dokumentaciju. Kazao nam je da se nalazi u bezizlaznoj situaciji te da je čak pomišljao na ono najgore, samoubistvo.

avaz.ba