Borenović: Nikšićeva fotografija nastala je u Dodikovom kabinetu, to je tuđi glasački listić

Glasanja za delegate za Dom naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine u Narodnoj skupštini Republike Srpske dobija svoje treće poluvrijeme.Medijski rat opozicije iz RS-a i SDP-a sve je žustriji i rezultirao je teškim optužbama sa obje strane.

Nakon što je SNSD dobio četvrtog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH što im je omogućilo kontrolni paket u ovom domu naredne četiri godine opozicijski zastupnik u NSRS Nebojša Vukanović za to je optužio SDP.

Na njegove optužbe reagovao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić navodeći kako posjeduje dokaze koje je tokom jednog televizijskog gostovanja pokazao voditeljici.- Da budem potpuno jasan, mi nismo draga srca glasali za opoziciju u RS-u, i pokazalo se da je ona nejedinstvena, pokazalo se da se oni ne mogu međusobno dogovoriti.

Nije normalno da od dvije liste opozicije, jedna dobije 16 glasova, a druga 11 i da jedan bude nevažeći. Kad saberete to, to je ravno 28 glasova, sa dva glasa SDP-a i jednim glasom SDA.

Pošto sam znao s kim imamo posla, mi smo se osigurali i imamo dokaze za koga su glasali zastupnici SDP-a. Nikad na televiziju ne nosim mobitel, ali evo sada pogledajte dokaz – započeo je Nikšić te voditeljici pokazao telefon i dodao:-

Znao sam s kakvim prevarantima imamo posla. Bilo bi dobro da sada postavimo pitanje svima onima zabrinutima u Sarajevu, koji su ovih dana prozivali, vrijeđali zastupnike SDP-a, Vojina Mijatovića, pa i mene.

Mi smo pozivali opoziciju, znajući za ovo, da oni glasaju za naše kandidate. Mi smo opet na sebe preuzeli i donijeli odluku, pogazili neke principe.Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, gostujući na O kanalu, ističe kako je “bilo nemoguće slikati glasački listić na licu mjesta”.

SJEDNICA NSRS-A

Dodik ima četiri delegata u Domu naroda PSBiH, presudili glasovi za Vojina Mijatovića i nevažeći listić PDP-a- Tako je bilo koncipirano glasačko mjesto, paravan, to ste svi mogli da vidite. Em što je bilo zabranjeno slikanje, em što je to bilo nemoguće uraditi da ne vide poslanici koji sjede u prvim redovima.

To znači da je ta slika vjerovatno nastala kod Dodika u kabinetu nakon glasanja sa nekim tuđim glasačkim listićem sa namjerom da se napravi ta neka vrste vrlo ružne, perfidne, prljave političke igre i pravdanja SDP-a pred javnošću u FBiH – pojasnio je predsjednik PDP-a.

Borenović je još jednom ponovio kako bi slikanje glasačkog listića prilikom glasanja bilo nemoguće izvesti jer je koncept glasanja bio poput onog na prethodnim Općim izborima održanim 2. oktobra ove godine.-

To je očigledno bila pripremljena priča u skladu sa dogovorom konkretno SDP-a i SNSD-a da se opravda potez SDP-a koji nije podržao našu listu – zaključio je on.

faktor.ba