Utorak, 25 siječnja, 2022
More
  spot_img

  Sarajevo, Beograd i Zagreb ponovo među najzagađenijim gradovima svijeta

  Sarajevo, Zagreb i Beograd su u ponedjeljak ponovo na listi najzagađenijih velikih i glavnih gradova na svijetu, podaci su portala IQAir.

  Sarajevo je u ponedjeljak ujutro bilo na četvrtom mjestu na listi najzagađenijih gradova, a kvalitet zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ocijenjen je kao nezdrav, s indeksom kvaliteta 173.

  Glavni grad Srbije je na petom mjestu, a indeks kvaliteta zraka u ponedjeljak ujutro iznosio je 172 i ocijenjen je kao nezdrav, prenosi Anadolija.

  Među najzagađenijim velikim i glavnim gradovima na svijetu je i hrvatska prijestolnica, koja se nalazi na desetom mjestu, s indeksom kvaliteta zraka 132.

  Na vrhu liste se nalazi Karachi (Pakistan), čiji indeks kvaliteta zraka iznosi 178, a prate ga Dhaka (Bangladeš) i Kalkota (Indija), oba s indeksom kvaliteta zraka 177.


  Švicarski IQAir ima više od 10.000 mjernih stanica i prikazuje kvalitet zraka širom svijeta.

  U toku zimske sezone u Sarajevu i pojedinim gradovima u Bosne i Hercegovine gotovo svakodnevno dolazi do prekoračenja dozvoljene koncentracije lebdećih čestica.

  Kao najveći uzročnici zagađenja navode se industrijska postrojenja, saobraćaj, spaljivanje otpada te individualna ložišta.

  IQAir

  akta.ba

  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci