SANEL KAJAN (DF) OTKRIO ČIJA VODA SADRŽI FEKALIJE I BAKTERIJE: “RIJEČ JE O HRVATSKOJ VODI. HDZ PROMOVIŠE I PODRŽAVA!”

Zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, Sanel Kajan (DF) zatražio je odgovore od Zavoda za javno zdravstvo FBiH ali i odgovore od Federalne uprava za inspekcijske poslove koja voda sadrži fekalije i bakterije.

Pošto nije dobio odgovore na svoje zastupničko pitanje, danas je javno objavio čija voda sadrži fekalije i bakterije koje su opasne po ljudski život piše Crna-Hronika.“

Pošto Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine nije odgovorilo na moj zahtjev da se javno oglase o tome u kojoj flaširanoj vodi su nađene fekalije i ešerihija koli, opnda se moram javno oglasiti i iznijeti svoja saznanja.

Naimde, nezvanično (jer kriju podatke) kao zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine doznajem da je riječ o vodi iz Republike Hrvatske.

Inače HDZ promoviše i podržava navedenu vodi. Stoga sami izvucite zaključak! – napisao je član DF-a Sanel Kajan na svom Facebook profilu.

Pročitajte njegovo poslaničko pitanje ali i odgovor koji je dobio.Pozivam Federalnu upravu za inspekcijske poslove da pokaže odgovorost i javno objavi informacije o tome koji su primjerci flaširanih voda bili kontaminirani.

Konkretno!Ukoliko se i Federalna uprava za inspekcijske poslove ogluši na moj zahtjev, kao zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, pokrenut ću dalje procedure preko Parlamenta i drugih nadležnih službi za konačno utvrđivanje istine.

Skrivanjem podataka od javnosti nanosi se iznimna šteta, u prvom redu ljudima koji konzumiraju flaširanu vodu, ali i brojnim proizvođačima voda, jer je poluinformacijama izazvan strah i sumnja u svakog proizvođača vode.

Monitoring prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, kontrolisanih u razdoblju od oktobra 2021. do septembra 2022. godine vršio je Zavod za javno zdravstvo FBiH.

Shodno tome, molimo da se za sva pitanja vezana za osnov za provođenje monitoringa, kao i svrhu, cilj, postupak i ishode monitoringa obratite Zavodu.

Naime, s obzirom da navedeni monitoring nije provodila,niti je u istom na bilo koji način učestvovala Federalna uprava za inspekcijske poslove temeljem zakonom propisanih nadležnosti i procedura, to nije ni zakonito, niti profesionalno, etično, pa čak ni logično, da preuzimamo odgovornost saopštavanjem informacija do kojih nismo došli postupanjem naših inspektora u okviru jasno definisanih i zakonom propisanih okvira i procedura, upravo kako na osnovu nepotvrđenih podataka ne bismo nanosili štetu, kako proizvođačima voda, tako i ovom organu i budžetu Federacije BiH u slučaju eventualnih pravnih sporova.

Federalna uprava za inspekcijske poslove je Informaciju Zavoda za javno zdravstvo FBiH o rezultatima monitoringa prirodnih izvorskih, mineralnih i stolnih voda na području Federacije BiH, kontrolisanih u razdoblju od oktobra 2021. do septembra 2022. godine zaprimila putem pošte i protokoladana 25.10.2022. godine, te je bez odlaganja (istog dana), u skladu sa svojim nadležnostima, istu proslijedila kantonalnim ministarstvima zdravstva, kantonalnim upravama za inspekcijske poslove, kantonalnim i općinskim sanitarnim inspektorima, te Sektoru granične inspekcije FUZIP, kako bi se temeljem saznanja iz zaprimljene informacije pojačale aktivnosti svih inspekcijskih organa u FBiH, a s ciljem zaštite javnog zdravlja i prava potrošača. O ovome je, na konferenciji za medije održanoj 17.11.2022. godine, javnost obavijestio glavni federalni zdravstveni inspektor.

Nadalje, Federalni zdravstveni inspektorat je putem federalnih inspektora za hranu pristupio planiranju provođenja pojačanih inspekcijskih nadzora punionica vode, a Sektor granične inspekcije FUZIP je odmah pojačao nadzor nad uvozom vode na 13 graničnih prijelaza/mjesta carinjenja BiH na području FBiH.

U pojačanom nadzoru pri uvozu, od 25.10.2022. godine do momenta sačinjavanja ovog odgovora,nije evidentirana niti jedna pošiljka vode koja se ne nalazi na Listi priznatih prirodnih mineralnih voda i prirodnih izvorskih voda u BiH („Službeni glasnik BiH“, broj: 21/22).

Chi