Poskupljenje struje u BiH sve izvjesnije: U RS-u računi veći od januara, čeka se potez FBiH

Svi građani Bosne i Hercegovine iduće godine izvjesno će se naći na udaru poskupljenja cijena električne energije. Koliko će one iznositi trenutno je djelimično poznato, jer su u Republici Srpskoj i Brčko distriktu konkretniji u odnosu na Federaciju BiH.

Kada i koliko poskupljenje struje će zadesiti građane Federacije Bosne i Hercegovine za sada nije poznato međutim, evidentno je da će do njega doći, shodno najavama iz Federalnog ministarstva energije i rudarstva.

Odgovore na pitanje smo pokušali potražiti o resornog federalnog ministra Nermina Džindića i direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije, međutim, oni nisu odgovorili na naše upite za izjavu.FERK bez zahtjeva za izmjenu cijena

No, ono što je poznato je da u Federaciji BiH računi građanima neće biti izmijenjeni u naredna dva mjeseca. Naime, kako su za Klix.ba kazali iz Regulatorne komisija za energiju u FBiH (FERK), ova institucija do ovog trenutka nije primila prijedlog korigovanih cijena usluge javnog snabdjevača po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge niti od jednog javnog snabdjevača u FBiH.

Javni snabdjevač predlaže cijene usluge po kojima isporučuje električnu energiju u okviru univerzalne usluge, u skladu sa Metodologijom. Cijene moraju biti predložene FERK-u najkasnije 60 dana prije planirane primjene istih.

FERK potom daje saglasnost na predložene cijene”, pojasnili su nam iz FERK-a.U slučaju da cijene koje je predložio javni snabdjevač nisu utvrđene u skladu sa Metodologijom, FERK neće dati saglasnost na predložene cijene.”

U tom slučaju FERK utvrđuje cijene usluge javnog snabdjevača. Nakon dobivanja saglasnosti na predložene cijene usluge javnog snabdjevača, odnosno nakon što FERK utvrdi cijene usluge javnog snabdjevača, javni snabdjevač ih je obavezan objaviti na svojoj internet stranici i oglasnoj tabli”, nastavili su dalje obrazloženje iz FERK-a.

Poštujući princip transparentnosti u svom radu, iz FERK-a su na kraju zaključili da će obavijestiti javnost o pristiglim zahtjevima ukoliko i kada do njih dođe.

klix.ba