Reis Kavazović: Inzko mi je poslao poruku koja me zabrinula i koja mi danima ne izlazi iz glave

Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović večeras je u Zenici na iftaru koji je organizovao lokalni medžlis otkrio poruku koju mu je poslao bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Portal Klix.ba je u posjedu videosnimka dijela govora reisa Kavazovića u kojem je, kako je rekao, prvi put ispričao nešto što ga je veoma zabrinulo i što mu danima ne izlazi iz glave.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/reis-kavazovic-inzko-mi-je-poslao-poruku-koja-me-zabrinula-i-koja-mi-danima-ne-izlazi-iz-glave/230410155#brid_cp_Brid_81158475

Bio sam u Kataru, na iftaru s emirom Katara. Tamo je bio i Valentin Inzko. On nije bio na iftaru, ali je bio u Kataru s našim ambasadorom. I poslao mi je jednu poruku.

Ne znam zašto meni. Nisam ga vidio. Kazao je, prenesi reisu, a znamo se dugo, prenesi mu i kaži mu da se Bošnjaci nemaju na koga osloniti izuzev na sami sebe”, ispričao je reis prisutnima.Na kraju je dodao: “Moram vam kazati da me ova njegova poruka zabrinula i ne može mi iz glave nikako izaći.”Na večerašnjem iftaru u Zenici su prisustvovali ugledni privrednici iz tog dijela BiH.

Podsjetimo da je reis Kavazović nedavno poručio da politički akteri u našoj zemlji moraju pokazati odgovornost za stanje u zemlji i u potpunosti je preuzeti i trebaju prestati očekivati rješenje od međunarodnih aktera.

Poručio je kako će bilo kakvo nedosljedno i pristrano nametanje novih pravila za konstituiranje vlasti samo dodatno destruirati ionako ruiniran stepen društvenog povjerenja u političke institucije vlasti, kako domaće tako i međunarodne.

Na kraju je političkim i društvenim akterima poručio da trebaju tragati za rješenjima koja su rezultat dogovora i kompromisa, a izbjegavati sve što vodi daljoj polarizaciji društva.

klix.ba