U Višegradu ponovo najavljeno obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca

Uprkos činjenici da obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu godinama izaziva oštre kritike i osude javnosti zbog njihovog učešća u agresiji na BiH i zločina koje su počinili nad nedužnim civilima bošnjačke nacionalnosti, i ove godine u srijedu 12. aprila najavljeno je okupljanje ovim povodom.

Naime, Dan ruskih dobrovoljaca uvršten je u kalendar značajnih historijskih događaja Republike Srpske, a obilježava se svakog 12. aprila, na dan kada se dogodila bitka na koti Zaglavak 1993. godine u okolini Višegrada, u kojoj su poginula tri ruska dobrovoljca Konstantin Bogoslovski, Vladimir Safonov i Dmitrij Popov, a više njih je ranjeno.

Kako je najavljeno iz boračke organizacije Višegrad parastos će biti služen u 11 sati kod Spomenika poginulim ruskim dobrovoljcima na vojničkom groblju Megdan, nakon čega će biti položeni vijenci, a planirano je i obraćanje zvaničnika.

Portal Klix.ba je više puta pisao o učešću državljana Rusije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu kao i izostanku adekvatne reakcije nadležnih na obilježavanje ovog dana iako su javnosti dostupni brojni dokumenti koji ukazuju na užasne zločine i zvjerstva koja su ruski dobrovoljci počinili nad nedužnim civilima Višegrada i okoline u periodu od 1992. do 1995.

I pored brojnih osuda javnosti u čast ruskim dobrovoljcima na višegradskom uzvišenju Grad na Bikavcu podignut je spomen-krst, visine 5,5 metara i težine oko 400 kilograma, na kojem su uklesana imena sedam ruskih dobrovoljaca koji su poginuli na ratištima oko Višegrada.

Za učešće u agresiji na BIH osim plaćenika i dobrovoljaca iz Rusije regrutovani su bili i plaćenici iz Ukrajine, Grčke, Rumunije i Bugarske.Ostaje da se vidi da li će sigurnosne agencije BiH ostati nijeme ili će zabraniti ovaj skup.

klix.ba