Reakcija Majki Srebrenice: Nikad veće poniženje za žrtve najvećih zločina poslije Drugog svjetskog rata

Sram vas bilo, nikad veće poniženje, naveli su u zajedničkom saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” nakon što je O kanal ugostio kontroverznog reditelja Borisa Malagurskog.

– Dan nakon parade srama u Istočnom Sarajevu u centru Sarajeva O kanal i oslobođenje ugošćuju reditelja filma Borisa Malugorskog i promovišu Republiku srpsku i njenu borbu za oslobođenje.

Koje poniženje za žrtve najvećih zločina poslije Drugog svjetskog rata, koja sramota, koje nepoštivanje ljudskog dostojanstva. Sram vas bilo.

Deoborah Lipštad,profesorica moderne jevrejske historije i sudija Holokausta kaže: 

– Negatori holokausta – genocida ne mogu ništa dokazati u vezi sa dokazanim činjenicama da se holokaust – genocid desio, kao zločin protiv čovječnosti,  ali negatori žele da ostvare legitimitet ravnoprvanog sagovornika da tako umanjuju ili relativiziraju zločin holokausta – genocida te da šire lažne priče kako bi oduzeli žrtvama pravo na istinu i pravdu.

Upravo je to uradio O kanal i oslobođenje omogućavajući promociju Borisa Malugorskog – poručeno je u zajedničkom saopćenju Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa”.