Dodik kontra svijeta: Putin je zaslužio da mu svake godine uručimo orden

Predsjednik RS-a Milorad Dodik komentirao je dodjeljivanje odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koje je izazvalo mnogo reakcija u BiH i svijetu.

Dodik je odlikovao Putina u jeku ruske agresije na Ukrajinu u kojoj gine veliki broj ljudi, zbog čega je čitav civilizirani svijet osudio ruskog predsjednika.

Dodik je rekao da se zbog tog odlikovanja digla “takva prašina koja nije ništa drugo nego nastavak antiruske histerije koja je na sceni u zapadnom dijelu međunarodne zajednice”.

“Јa ne želim da budem dio te histerije, ne želim da Republika Srpska ni BiH budu dio tog antiruskog ludila koje je zavladalo dijelom svijeta. BiH nema nijedan razlog da upre prstom u Rusku Federaciju. Ona je najdosljedniji i najpošteniji garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ruska Federacija nikada nije osporila teritorijalni integritet BiH, nikada nije sprovela nijednu političku niti ekonomsku akciju protiv BiH, ni Republike Srpske. Zašto bi onda iko u BiH bio janjičar tuđih vojski?”, rekao je Dodik.

On je rekao da je predsjednik Ruske Federacije “zaslužio da mu svake godine uručimo orden, i u tome nema dnevne politike”.

“Orden koji mu je dodijeljen ima veze samo i isključivo sa njegovim odnosom prema Republici Srpskoj. Stotinu puta sam rekao da se mi nećemo svrstavati u sukobu koji traje između Rusa i Ukrajinaca, pa ni orden koji mu je dodijeljen nema nikakve veze s tim”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Dodik je podsjetio da je Putinova politika prema Republici Srpskoj kontinuitet, te da on taj kontinuitet poštuje.