Dodik potvrdio da će Hurtić biti predložen za Vijeće ministara: Bitno je da dolazi iz RS-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je danas kako su usaglašeni stavovi stranaka koje koaliraju na državnom nivou o tome da Sevlid Hurtić bude predložen za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

Između ostalog, Dodik je rekao kako je jutros obavio razgovore sa predsjednicima ostalih stranaka na državnom nivou te da je SNSD spreman uvažiti sve prijedloge.

“Spremni smo uvažiti sve probleme. Čuo sam se sa vođama stranaka i dogovorili smo se da Hurtić bude kandidat s prostora RS-a koji bi trebao ući u Vijeće ministara. Postoji saglasnost partija. Nema razloga da se čeka mnogo za to imenovanje”, rekao je Dodik.

Također, objasnio je i zašto je proces imenovanja išao u ovom smjeru.

“Osmorka je predložila kandidata iz reda Ostalih, a zakon kaže da u Vijeću ministara mora biti jednak broj Bošnjaka, Srba i Hrvata. Bilo je neophodno iz RS-a da dođe Bošnjak i da se vrati paritet 3-3-3. To je dio kompromisa i razumijevanja da je to nephodno učiniti. Nama je važno da tamo ulazi svakako kao predstavnik svoje stranke, ali i kao predstavnik s prostora Republike Srpske”, zaključio je Dodik.