Prosvjetari, policija i uposlenici javne uprave protestuju pred zgradom Vlade ZDK

Uposlenici prosvjete, policije, pravosuđa i javne uprave okupili su se danas ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona u znak mirnog protesta zbog upitne isplate jednokratne pomoći od 1.080 KM.

Nakon što je dio Sedmorke u Zeničko-dobojskom kantonu iskazao nezadovoljstvo zbog isplatne jednokratne pomoći uposlenicima policije, prosvjete, pravosuđa i javne uprave, sindikalne jedinice jučer su odlučile organizovati mirni protest ispeed zgrade Vlade ZDK kako bi ukazali da ta odluka koju je predložila prošla vlada mora biti usvojena.S ovom odlukom saglasan je dio Sedmorke, političke stranke SDP i DF, dok stavovi drugih stranaka nisu poznati.

Ranije je u izjavi za Klix.ba Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, kazao kako je ovo loš početak nove vlade te da, ukoliko im ovo prođe, svi gore navedeni uposlenici mogu onda biti spremni i na smanjenje plaća, neredovnu isplatu, ali i druge uštede na račun građana kantona.

To je i danas potvrdio u obraćanju medijima te dodao da iza protesta ne stoji nijedna politička stranka već politika preživljavanja građana Zeničko-dobojskog kantona.

Đevad Hadžić, predsjednik sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH i ZDK, je kazao da je ovo spontano okupljanje te da vlast nije od jučer i da mora izvršavati svoje obaveze.Ipak, kako saznajemo, tijesnom većinom sinoć je radno tijelo Skupštine usvojilo današnji dnevni red s odlukom o rebalansu budžeta kojom je planirana i isplata 1.080 KM jednokratne pomoći.

Važno je pomenuti da je na prijedlog ranije vlade o rebalansu budžeta saglasnost dali i Federalno ministarstvo finansija što u prijevodu znači da novca u budžetu kantona ima te da se s rebalansom ne bi ugrozila stabilnost funkcionisanja kantona.

klix.ba