Očekuje se smjena, u opticaju nekoliko imena: Ko će zamijeniti Sebiju Izetbegović u KCUS-u

Od svih titula kojima se kitila, osim one „gospođa Izetbegović“, Sebiji je ostala još jedino titula direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), najveće zdravstvene ustanove u BiH.

No, pitanje je – do kada. Sebiji mandat istječe početkom 2024. godine.Bez zvanjaOstala je Izetbegović bez zvanja magistra i doktora nauka, potom i bez titule redovne profesorice, a nije više ni uposlenica Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Samim tim, prema Statutu, nelegalna je njena još aktuelna pozicija na čelu KCUS-a.Predstavnici trojke najavljivali su njenu smjenu, ali se to još nije desilo.

Prema svemu sudeći, lideri Naroda i pravde Elmedin Konaković, SDP-a Nermin Nikšić i Naše stranke Edin Forto ne mogu se dogovoriti ko bi Izetbegović zamijenio, pa se samim tim i njena smjena odgađa.Kako saznajemo, u opticaju za njenu zamjenu je nekoliko imena.Aktuelni ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je, prema našim informacijama, prijedlog SDP-a. NiP protežira Benjamina Kulovca, specijalistu urologa, koji je bio u Upravnom odboru KCUS-a, a neki spominju i torakalnog hirurga Alena Pilava, koji i radi u KCUS-u. Tu je i Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, koji je KCUS napustio upravo zbog Izetbegović.

Dogovor trojke

Odlaskom nekoliko stotina vrhunskih ljekara i medicinskih radnika proteklih godina KCUS je doveden u katastrofalno stanje, a gotovo svi krive direktoricu, koja vedri i oblači ovom ustanovom. Stanje se ne popravlja, a pitanje je koliko KCUS još može čekati da se trojka dogovori. Dok se šefovi nagode, KCUS se urušava svakodnevno, bez uvođenja novih procedura, smanjivanja listi čekanja, tako da su građani prinuđeni javljati se u privatne poliklinike da bi došli do usluge.

Iako treba pripasti SDP-u, kao stranci koja je osvojila najveći broj glasova, oni su prepustili KCUS NiP-u, čija će riječ biti posljednja.

Ko god dođe na mjesto direktora KCUS-a, sigurno će imati pune ruke posla zbog saniranja šteta nakon vladavine Izetbegović.

Konaković: Ne služi svrsi

I lider NiP-a Elmedin Konaković nedavno je za „Avaz“ priznao da su podbacili što se tiče smjene Izetbegović.

– Nadam se da ćemo ubrzati smjene svih kadrova koji su bili imenovani u jednom koruptivnom sistemu i nadam se da će i u KCUS-u ta smjena brzo doći. Dobro znamo da je to bolnica koja ne služi svojoj svrsi, koja dugo ne pruža usluge pacijentima, što je njena osnovna djelatnost. KCUS je postao mjesto gdje se priča o pozitivnim poslovanjima, dok vi morate donositi zavoje ili osnovne medicinske potrepštine. Dobro znam koliko je loše stanje, koliko su dobrih ljekara otjerali – istakao je Konaković.

avaz.ba