Novi zakon u FBiH donosi neradnu nedjelju, e-trgovinu i samouslužno točenje goriva

Do kraja ove godine Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini naći će se pred članovima Vlade FBiH, nakon čega će biti upućen u parlamentarnu proceduru. Njime je, između ostalog, predviđeno uvođenje neradne nedjelje u trgovinama na području FBiH.O ovoj temi smo razgovarali sa federalnim ministrom trgovine Amirom Hasičevićem koji je istakao da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od Sindikata radnika u trgovini kojih u Federaciji BiH ima oko 99.000, a 72 posto čine žene.

Njihov argument je da je nedjelja dan za porodicu i izjasnile su se da bi im značilo da taj dan provedu sa svojim ukućanima”, kaže Hasičević.S obzirom na to da mnoge interesuje kako bi neradna nedjelja bila primjenjivana te da li bi baš sve prodavnice bile zatvorene, Hasičević dodaje da zakonsko rješenje predviđa i izuzeća.”Predviđeno je izuzeće za benzinske pumpe, pekare, dežurne apoteke, suvenirnice u turističkim mjestima…

Ministarstvo trgovine već radi intenzivno na izradi ovog zakona”, ističe Hasičević.Kazao nam je i da je jučer održan drugi po redu sastanak sa predstavnicima sindikata na kojem je razgovarano o aktivnostima koje su do sada poduzete.”Podsjećam da su pojedini gradovi Mostar, Čapljina, Livno, Sanski Most, Kiseljak, Goražde već uveli neradnu nedjelju.

U protekla dva i po mjeseca organizovani su sastanci i sa predstavnicima velikih trgovačkih lanaca u Federaciji i poslodavci su podržali uvođenje neradne nedjelje i poručili kako bi im značilo da se ovo pravilo uvede na nivou Federacije BiH”, objašnjava.Zakon je u velikoj mjeri, kaže nam, sastavljen, a radna grupa Ministarstva trgovine intenzivno radi na njegovoj doradi te će do kraja ovog mjeseca tekst biti zaokružen.

Na jesen bi taj zakon trebao biti i razmatran u Vladi FBiH.

OSTVARIVANJE PRAVAU Federaciji BiH će na jesen biti razmatrano uvođenje neradne nedjelje u trgovinama”Novim tekstom Zakona o unutrašnjoj trgovini, između ostalog, definisano je i zaokruživanje cijena, elektronsko poslovanje odnosno e-trgovina, samouslužno točenje goriva na benzinskim pumpama i još niz pitanja koja su jasno precizirana što će olakšati i rad trgovcima, inspekciji, ali i otkloniti nedoumice potrošačima”, kaže Hasičević u razgovoru za Klix.ba.

Naravno, dodaje, poslodavcima poslovanje znatno olakšalo donošenje iste takve odluke u entitetu Republika Srpska. U pojedinim gradovima RS-a također je nedjelja neradna, poput Bijeljine.

klix.ba