Njemačka tvrdi da više uopće ne ovisi o ruskim energentima

Njemački ministar finansija Christian Lindner je izjavio da Njemačka više ne ovisi o ruskim energentima, tj. da je potpuno diverzifikovala svoj energetski sistem usljed agresije Rusije na Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, zemlja još ovisi o uvoznim energentima, ali među kojima nisu oni iz Rusije. Najveća evropska ekonomija je donedavno iz Rusije uvozila polovinu od ukupne količine plina i trećinu nafte. Međutim, Rusija je u augustu prošle godine obustavila izvoz plina u Njemačku koja je početkom ove godine obustavila i uvoz ruske nafte.

Ministar Lindner je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) naglasio da je njegova država, kako je kazao, za rekordnih osam mjeseci izgradila terminal za ukapljeni prirodni plin (LNG) te da planira nastaviti graditi infrastrukturu za LNG kao zamijenu za ruski plin.

“Ovo je jedan od pokazatelja enormne promjene u njemačkoj politici. Nakone ere kancelarke Angele Merkel, shvatili smo da moramo razvijati konkurentnost. Ta era je bila fokusirana na prednostima iz prošlosti, a sada razvijamo budućnost”, istakao je.

Optimističan je zbog toga što smatra da postoje pokazatelji da je inflacija u Njemačkoj dosegla vrhunac. Istakao je da će oporavak globalne i evropske ekonomije biti brži od očekivanog.

Lindner ne priželjkuje trgovinski rat između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Unija je nezadovoljna zbog namjere SAD-a da potroši 370 milijardi dolara kao podsticaj za razvoj ekološki prihvatljivijih tehnologija, što podrazumijeva i subvencije za kupovinu električnih automobila proizvedenih u SAD-u, prenosi BBC.