Edin Džeko: Poezija u pokretu sarajevskog labudaI

I nije prvi put da piše historiju. Edin Džeko je još jednom našao način da iznova oduševi sve Bosance i Hercegovce, ali i ostatak fudbalske javnosti. To što je iza sebe ostavio i Kristijana Ronalda (Cristiano), tako što je postao najstariji igrač koji postigao gol u Superkupu Italije sve nekako dođe kao logična stvar iz ove naše perspektive. Džeko je sve navikao da iznova diže standarde.

Inter je osvojio Superkup Italije, Džeko je protiv Milana bio najbolji na terenu, a postigao je i gol u pobjedi 3:0. Više nego dovoljno da još jednom postane prva tema.

Ma koliko nama u BiH sve ono što on radi na fudbalskim travnjacima bilo logična stvar (jer od njega smo navikli), ne može se ne osjetiti ponos i ostati imun.

A nisu Imuni ni Italijani, pa se jutros u tamošnjoj javnosti mogu pročitati samo superlativi za igru našeg internacionalca.

“Sarajevski labud nije iscrpljen ni u tim godinama”, “Njegova igra je poezija u pokretu”, “Ubitačna mješavina snage, klase i preciznosti”, “Njegova igra je zanosna”…, samo su neke od konstatacija italijanskih medija, a kod njih to nije lako zaslužiti.

I navijači Intera su u euforiji, a ni sam bh. napadač nije krio zadovoljstvo nakon nove velike utakmice.

U martu će imati 37 godina, a nakon utakmice protiv Milana novinari su ga pitali da kaže koliko mu je godina, obzirom na ono što prikazuje.

– Uskoro ću imati 22, poručio je.