Nakon ruskog povlačenja: Ukrajinska vojska ušla u centar Hersona

Ukrajinska vojska je u petak ušla u Herson, grad na jugu, nakon ruskog povlačenja s tog područja. Na snimcima i fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidljivo je kako prve ukrajinske trupe stižu na glavni gradski trg.Ruske snage su ovo područje zauzele početkom rata, što je potrajalo devet mjeseci. 

Na snimcima je vidljivo kako ukrajinske trupe ističu nacionalnu zastavu na zgradi policijske uprave u Hersonu. Zastave su okačene i na drugim mjestima, a stanovnici su ih pozdravili s uzvicima i aplauzom.- Ovo je fantastičan dan. Rusi su napustili desnu obalu Dnjepra.

To je velika pobjeda za ukrajinsku vojsku i ukrajinski narod. Hvala svim našim saveznicima i prijateljima. Naše pobjede ne bi bile moguće bez vas – saopćio je na Telegramu Anton Geraščenko, savjetnik u Ministarstvu unutrašnjih poslova Ukrajine.Povlačenje ruske vojske iz Hersona prema istočnoj obali rijeke Dnjepar završeno je jutros, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.- Nijedna jedinica vojne opreme i oružja nije ostavljena na zapadnoj obali. Svi ruski vojnici su prešli na lijevu obalu Dnjepra – navedeno je u saopćenju.

Avaz.ba