Djeca sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju: Izložili radove od kojih prvi put u životu zarađuju

Djeca iz Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli danas su izlažili radove u prizemlju TC Omega od 10 do 12 sati od kojih prvi put u životu i zarađuju. U njihov odgoj i rad uključeni su članovi porodice i profesori, ali im i podrška vršnjaka i građana mnogo znači.

Treba pružiti šansuSa njima su danas koordinator ovog projekta prof. Bekir Saletović i prof. Fata Zilić.- Ovo je jedan ozbiljan projekat jer je potekao od ideje da pružimo sistemsku podršku osobama sa invaliditetom nakon formalnog obrazovanja koji završavaju u Zavodu. Do sada nije postojalo na kantonu, a i u FBiH je oskudna ta podrška ili je nema nikako. Mi smo na neki način uspješan urnek ili primjer kako se može početi – navodi Bekir Saletović, koordinator projekta.

Svakom djetetu treba pružiti šansu i dati podršku, a naročito ovoj kategoriji, kazala je Rusejla Halilović – Društveno politička aktivistica, koja se tu pojavila kao podrška. Nastali u periodu od tri mjeseca- Za mene je ovo ozbiljan projekat i sve čestitke uposlenicima Zavoda, menadžmentu i roditeljima.

Ja sam sigurna da svaka podrška im je dobro došla. Mi smo narod pun empatije zato sam sigurna da im podrška neće biti uskraćena. Lično trudim se kad god sam u prilici biti im na usluzi i pomoći u onome što je u mojoj mogućnosti. I sigurna sam da za njih dolaze bolja vremena – kazala je Rusejla Halilović.

– Naši korisnici Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoj – odjel za radno osposobljavanje, upriličili su danas izložbu svojih radova koji su nastali tokom rada i angažmana na tom odjelu, a to je period od tri mjeseca, riječi su profesorice ove ustanove Fate Zilić.

avaz.ba