SULJAGIĆ NAKON IZJAVA MILANOVIĆA: HRVATSKA SE PRIDRUŽILA SRBIJI U NEGIRANJU GENOCIDA U SREBRENICI

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opet se danas obrušio na Majke Srebrenice navodeći da je to politička organizacija.Podsjetimo, prvo su Majke Srebrenice pisale UN-u da hrvatski vojnici ne bi smjeli biti angažovani pri misiji EUFOR-a u BiH, jer je Hrvatska osuđena za agresiju u BiH, na što im je Milanović odgovorio da “one nemaju dvije vijuge u glavi”, a na šta su mu Majke poručile da je fašista.

Danas je Milanović rekao kako se lider SDA Bakir Izetbegović hvalio da piše saopćenja Majkama Srebrenice.“Ko je to pisao iz SDA je rekao dobru stvar. Ja sam fašist koji suspreže u sebi to 20 godina, a ponašam se kao demokrat. Ja sam odlazio u Srebrenicu. Borio sam se za prava svih manjina, pa i bošnjačke. I onda napišu da ja glumim demokrata, ali da sam fašista. Moje mjere i ponašanje su demokratski, ali kritičan prema svima – poručio je Milanović.

Direktor Memorijalnog centra “Srebrenica – Potočari” Emir Suljagić kazao je za Hayat da je više postalo bespredmetno komentirati izjave Milanovića.“Jedini nivo na kojem njegove izjave treba komentarisati jeste kao izjavu šefa države Republike Hrvatske. Ono što je ovdje najvažnije potcrtati jeste da, sve dok Milanović bez ikakvog odgovora u hrvatskoj javnosti ili bez ikakvog odgovora drugih hrvatskih institucija govori ovako o Srebrenici, onda nema sumnje da je to zvanični stav Republike Hrvatske i da se sada u negiranju genocida Srbiji pridružila Hrvatska – kazao je Suljagić.

Dodaje kako komentirati karakter i ličnost Milanovića nije nešto naročito uputno.“Ako se Andrej Plenković i hrvatski Sabor ne slažu sa stavovima Milanovića o Srebrenici i o karakteru zločina koje su srpske snage počinile tamo, onda je očigledno da prešutno odobravaju – rekao je Suljagić za Hayat.

Izvor: CHI