Nakon masovnih pucnjava u Srbiji ponovo krenulo brisanje murala zločincu Mladiću u Beogradu

Nekoliko građana Beograda okupilo se oko murala ratnog zločinca Ratka Mladića na Vračaru u Njegoševoj ulici s namjerom da brišući ovaj mural sa zida očiste taj dio Beograda, jer smatraju da tom muralu tu nije mjesto.

Podsjećamo, na tom mjestu bilo organiziranih protesta, aktivisti su nekoliko puta pokušali prekrečiti, ali ipak ovaj mural i dalje stoji na uglu ovih beogradskih ulica.

Među onima koji su došli da obrišu mural je i zastupnik u Skupštini Srbije Đorđe Miketić, koji je viđen kako četkom skida ovaj kontroverzni mural s pročelja zgrade na Vračaru.

Podsjećamo, protekle sedmice Srbiju i region potresle su dvije masovne pucnjave u kojoj je ubijen veliki broj ljudi. Prva, koja se desila u beogradskoj osnovnoj školi, odnijela je živote osmero učenika i jednog od uposlenika škole. Ubica je jedan od učenhika te škole.

U drugoj, koja se samo dan kasnije desila u Mladenovcu nadomak Beograda, ubijeno je osmero ljudi, a krivac je 21-godišnji Uroš Blažić.Mnogi intelektualci i javne ličnosti, u komentaru ovih strahovitih zločina, problematizirale su upravo postojanje ovih i sličnih murala kojima se veličaju ratni zločinci.Inače, na teritoriji beogradskih općina nalazi se najmanje 250 grafita i murala koji veličaju ratnog zločinca Ratka Mladića pravosnažno osuđenog za genocid u Srebrenici.

Najveći broj grafita i murala, koje je Inicijativa mladih za ljudska prava dokumentovala i prijavila, nalazi se u centralnim beogradskim općinama Stari grad, Vračar, Savski venac i Čukarica.Međutim, ovih sramnih grafita i murala ima i u drugim beogradskim općinama. U čitavoj Srbiji ih ima više od 300.

klix.ba