Objavljen nikad viđeni snimak rušenja Starog mosta u Mostaru

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara saopćili su da su odskora u posjedu autentičnog filmskog materijala koji sadrži ekskluzivne i dosad neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru, 8. i 9. novembra 1993.

Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija, navodi se u saopćenju.

Kako ističu, videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju “kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…””

Sadržaj snimljenog materijala, sa brutalnim psovkama, sočnim komentarima i rafalima odobravanja i slavlja nad svakim direktnim pogotkom granate u tijelo Mosta, takođe neporecivo svjedoči da je Stari most sa kompletnom historijskog jezgrom granatiran i rušen iz patološke mržnje prema islamskom historijskom naslijeđu, a ne nikako kao logičan vojni cilj koji treba uništiti”, navodi se u saopćenju.

Smatraju da je novootkriveni filmski materijal do danas zasigurno najubjedljivije i neporecivo filmsko svjedočanstvo o tome ko je inspirirao, naredio, pratio tok granatiranja i slavio rušenje Starog mosta.”Iako je Haški sud u konačnoj presudi Šestorki političkih i vojnih dužnosnika paradržave “Herceg Bosna” 29. novembra 2017.godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO, filmski material koji posjedujemo stavlja definitivno pečat i žigoše sramnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini, još nikada nisu ogradili”, zaključuje se u reakciji.

Direktor Centra za mir i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević je kazao da je ovaj film sasvim slučajno otkriven i samo potvrđuje sve ono sto je presudio Haški tribunal dijelu presude šestorci, a koji se odnosi na rušenje Starog.”Ponosan sam danas na činjenicu, da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili.

Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojih zemalja koji su učetvovali u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom Račanom došla u Mostar i podržala ovaj projekat, Stari most – spomenik mira. Ove snimke neka dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, neka im bude opomena kroz sta su prošli građani našeg grada i Bosne i Hercegovine.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/objavljen-nikad-vidjeni-snimak-rusenja-starog-mosta-u-mostaru/230506089#brid_cp_Brid_83388530

I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993., nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio”, rekao je Oručević.

klix.ba