Jedini dječak kojeg je ubio Kosta: Htio je da bude pijanista, osvajao je medalje, a najbolji drug mu ugasio snove

Dječak A. Č. napunio je 14 godina u martu ove godine, a 3. maja, pri polasku u školu nakon praznika nije ni mogao da posumnja da će Kosta Kecmanović, njegov školski drug, odlučiti da ga ubije zajedno sa još sedmero đaka i školskim čuvarom Draganom Vlahovićem.

Prema saznanjima Blica, A. Č. važio je za jednog od najtalentovanijih učenika OŠ “Vladislav Ribnikar” na Vračaru i dobitnik je više nagrada na nacionalnim i međunarodnim muzičkim takmičenjima.

Također, on je bio dobitnik specijalne nagrade za izvođenje kompozicije “Burgmuller Etude D-dur” 2019. godine.Imao najviše ocjenePrema informacijama, A. Č. je nastupao na više koncerata i učestvovao u međunarodnom takmičenju “Virtuozi V4+, sviramo zajedničkim jezikom”.-

Bio je odličan đak, iz skoro svih predmeta je imao najviše ocjene. Pored muzike, volio je jezike, matematiku i sport – navodi se na sajtu dječaka.A. Č. je klavir počeo da svira sa svojih šest godina.

Zahtjevan program

Na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije 2022. godine, u disciplini klavir, kategorija II (2009.), A. Č. je osvojio drugu nagradu predstavivši se vrlo zahtjevnim programom:1. J. S. Bach:

Troglasna invencija, h-mol, No. 152. L. v. Beethoven: Sonata, c-mol, Op. 10, No. 13. F. Chopin: Etude, c-mol, Op. 25, No. 2, I stav4. S.Rachmaninoff: Prelude, cis-mol, Op. 3, No. 2Tim povodom oglasila se i škola u koju je A. Č. išao te su mu čestitali.-

Čestitamo i želimo mu još mnogo nagrada u budućnosti – navodi se.Na društvenim mrežama, prijatelji i poznanici se opraštaju od tragično nastradalog mladića.

Srceparajuće porukeU nizu srceparajućih poruka koje ostavljaju, školski drugari tvrde da su A. Č. i Kosta Kecmanović bili najbolji drugovi.Načelnik policijske uprave za grad Beograd Veselin Milić izjavio je na konferenciji za novinare da ih je 3. maja u ranim jutarnjim satima pozvalo NN lice koje se predstavilo kao Kecmanović Kosta i rekao da je pucao u više osoba u OŠ “Vladislav Ribnikar”.

Ovom prilikom je smrtno stradalo 8 učenika, 7 djevojčica i jedan dječak. Pripadnici MUP-a su po dolasku u školu lišili slobode ubicu – rekao je Veselin Milić.Kosta Kecmanović je mjesec dana planirao masakr. Imao je spisak djece koju je planirao da likvidira.- On je duži period planirao ovo. On je izabrao današnji datum zato što je učionica historije bila blizu izlaza iz škole.

U torbi je imao četiri Molotovljeva koktela, iz ranca je odmah po dolasku u školu upucao čuvara. Sa vrata učionice je pucao u učiteljicu, a potom i u učenike. Nakon masakra, izlazi napolje i puca u ostale. Sam je priznao da je planirao ovo, a imamo i spisak djece koju je planirao da likvidira.

Sam je radio plan ulaza u školu, izlaza i odredio je prioritetne mete. Planirao je tačno kako će koje dijete da likvidira – rekao je Milić na konferenciji za novinare.

Avaz.ba