Ministar odbrane Srbije: Dronovi iz Emirata će dramatično povećati ubojitu moć naše vojske

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević poručio je da je za Srbiju bio značajan Sajam naoružanja u Abu Dabiju da se sa firmom iz Emirata zaključe pregovori o dronovima-kamikazama i drugih vrsta dronova koji bi dramatično povećali ubojitu moć vojske Srbije.

Gostujući u Dnevniku RTS-a Vučević je rekao da je Sajam naoružanja u Abu Dabiju bio fantastičan, da su uspjeli da u nevjerovatnim okolnostima da okupe cijeli svijet, i da su, pored predstavnika zapadnog svijeta, bili prisutni i predstavnici i iz Kine, Rusije i Indije.”Srbija je imala značajno prisustvo tamo. Šeik Muhamed Bin Zajed je posjetio naš štand i zadržao se više od sat vremena”, rekao je Vučević.

Dodao je da je on posjetio svega nekoliko štandova.”Srbiju vide kao ozbiljnog partnera. Za nas je bilo značajno da sa jednom emiratskom firmom zaključimo pregovore oko tih dronova kamikaza i drugih vrsta dronova i dodatno osnažimo vojsku sa nečim što do sada nemamo”, istako je Vučević.Prema njegovim riječima, time bi dodatno osnažili Vojsku Srbije i dramatično povećali ubojitu moć vojske.”

Da ne prenebregnemo činjenicu da i naša namjenska industrija razvija određene bespilotne letjelice. Nadam se da ćemo uskoro biti u stanju da uđemo u ozbiljnu proizvodnju tih dronova u Srbiji”, kazao je.Napomenuo je da sve što se proizvodi u Srbiji za sve je svijet zainteresovan.”Mi smo sve prodali što imamo i mogli bismo deset puta više da prodamo. Moramo da ulažemo u nove pogone, nove linije i da otvaramo nova radna mjesta”, naveo je.Istakao je da politika Srbije ostaje takva da se gleda ko je konačni kupac i da se ne šalje na front noružanje i vojna oprema, ali imamo prava da prodajemo naše proizvode.

U cilju jačanja i modernizacije vojske, na Sretenje je otvoren i konkurs za specijalne jedinice Vojske Srbije.Vučević kaže da konkurs traje do 31. marta i pozvao je sve momke i djevojke do 30 godina da se prijave i da testiraju sebe. Napomenuo je da su samo prvog dana za jednu jedinicu imali nekoliko stotina upita.

klix.ba