Duška Jurišić: Ako ne prestane maltretiranje Bošnjaka, prekinut ćemo koaliciju

Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, u razgovoru za „Dnevni avaz“ govorila je o slučaju Amira ef. Mahića, protiv kojeg su vlasti u RS pokrenule istragu zbog navodnog širenja vjerske i nacionalne mržnje.

Upravo je Jurišić bila jedna od najangažiranijih osoba u pružanju podrške ef. Mehiću, za kojeg ističe da ne smije ostati sam. Ugrožavanje slobode- Možete li zamisliti kakva će biti poruka svim povratnicima u Republici Srpskoj ako Okružno tužilaštvo Banja Luka podigne optužnicu, sud je potvrdi, a imam Amir ef. Mahić bude osuđen?

Ne želim ni pomisliti da je takav scenarij moguć. Međutim, nakon što su neki od Kozarčana tokom naše posjete ovom kraju kazali da se nadaju da će sve ostati na informativnom razgovoru policajaca s efendijom Mahićem, a postupak je u fazi u kojoj je policija predala krivični izvještaj Okružnom tužilaštvu Banja Luka, sve je moguće. Gospodin Mahić ne smije ostati sam – rekla je Jurišić.

Kako je navela, tokom razgovora u utorak s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem informirao ih je (sastanku je prisustvovala i zastupnica u Parlamentarnoj skupštini BiH Sabina Ćudić) da će gospodina Mahića, osim Emira Kovačevića, zastupati i izvrsni Asim Crnalić

.- Međutim, ne smije se ovaj problem tretirati isključivo kao procesno-pravni. Ovo je ugrožavanje pravne sigurnosti, ugrožavanje slobode govora i mišljenja – kazala je Jurišić.zorila na dvostruke standarde, poput zastrašivanja povratnika skandiranjem i veličanja ratnog zločinca Ratka Mladića tokom vikenda na utakmici u Prijedoru.

Veličanje zločinaca

Jurišić navodi kako brutalno treniranje strogoće, i to na primjeru uglednih Bošnjaka i muslimanskih vjernika, mora stati po cijenu obustavljanja političke saradnje.

– Ne možemo se pretvarati da je normalno pregovarati o formiranju Federalne vlade i zajedničkim infrastrukturnim projektima dva entiteta dok se s jedne strane tolerira krivični progon dužnosnika Islamske zajednice, a s druge prešutno prelazi preko negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Ljudi su važniji od projekata – navela je Jurišić. 

Naredni koraci

Ne možemo pristati na društvo u kojem je žrtva krivac, i to žrtva, imam Mahić, koja se iskreno izvinila zbog svoje izjave, navela je Jurišić.- Kad je riječ o narednim koracima, budite uvjereni da oni neće biti deklarativne prirode. Postoji puno toga što se uradilo i što se još može uraditi i bez očiju javnosti. Naravno, svi – od političara, preko institucija, nevladinih organizacija, do pojedinaca – moramo o ovome nastaviti javno govoriti – potc

avaz.ba