Gnusno: Poslanici NSRS-a u Dumi dočekani snažnim aplauzom, uzvratili s tri prsta

Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa predsjednikom te institucije Nenadom Stevandićem dočekana je na sjednici Dume Rusije gromoglasnim aplauzom. Nakon toga je održan sastanak sa predsjednikom Dume Vječeslavom Viktorovičem Volodinom.Pred početak plenarne sjednice Državne dume je predsjednik te institucije Volodin pozdravio delegaciju iz RS-a koja je dočekana velikim pljeskom.

Doček je bio javno prenošen stoga je na društvenim mrežama moguće pronaći videosnimak na kojem se vide poslanici koji mašu i podižu tri prsta.Inače, cijeli svijet u ovom trenutku opravdano izbjegava posjete Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, ali se delegacija iz RS-a ponosi time i hvali da su zaprimili čestitke zbog stava entiteta o odnosima s Rusijom. Osim toga, i predsjednik RS-a Milorad Dodik je nedavno odlikovao Vladimira Putina najvišim ordenom entiteta, a od početka invazije je i posjećivao ruskog predsjednika.Stevandić je razgovarao sa ruskim delegacijama o odnosima RS-a i Rusije, dosadašnjoj saradnji i nastavku realizacije projekata.

Ustanovili su da imaju odlične odnose i da ne postoje sporna pitanja između BiH i Rusije. Predjednik NSRS-a je ponovio kako RS ostaje neutralna kada je riječ o ratu u Ukrajini, no jasno je da ne može govoriti uime BiH.On je također istaknuo i da odbacuje navode o tome da je RS ruska platforma u Evropi.

Međutim, posmatrajući ponašanje zvaničnika iz tog entiteta i njihove odnose sa ruskim zvaničnicima te izjave o invaziji, objektivni posmatrač ne može zaključiti drugačije nego da postoji očigledna naklonost ruskoj politici.

Pored Stevandića, delegaciju NSRS čine još poslanici Igor Žunić, Darko Banjac, Dragomir Vasić i generalni sekretar NSRS-a Boran Bosančić. Oni su nakon sastanka u Dumi, položili vijenac na Grob neznanog junaka, a posjetu će nastaviti u moskovskom Državnom institutu za međunarodne odnose gdje će se sastati sa prvim zamjenikom ministra vanjskih poslova Rusije Vladimirom Genadijevičem Titovim.

Nenad Stevandić je čak održao i predavanje na sjednici Balkanskog kluba Naučnog studentskog društva u Moskvi gdje je očigledno kao stručnjak za potrebe ruske politike govorio o UN-ovom navodnom narušavanju međunarodnih sporazuma selektivnim primjenjivanjem ugovora.

Jučer su poslanici NSRS-a razgovarali sa predsjednicom Vijeća Federacije Federalne skupštine Rusije Valentinom Matvijenko, kao i sa zamjenikom predsjednika Vijeća Federacije Federalne skupštine Konstantinom Kosačevim. Na sastancima su postigli zajedničke stavove, a Stevandić im je objasnio “specifičnu poziciju RS-a” kada je riječ o odnosu prema Rusiji.

Video pogledajte ovdje.

(KLIX)