Koliko su poskupjele usluge majstora u BiH: Za neke je sada cijena dvostruko veća

Poskupljenja su utjecala na rast cijena u svim oblastima, pa tako i na usluge majstora i zanatlija u našoj zemlji.Poskupljenja su već duži period jedna od glavnih tema u javnosti.

Drastično su porasle cijene namirnica, goriva, vozila, nekretnina, ali i usluga majstora.Najčešće, kada su u pitanju kućni poslovi i popravke, obratimo se majstorima koji nude svoje usluge privatno.

Provjerili smo za koliko su se, u poređenju sa prošlom godinom, povećale cijene njihovih usluga.Ilustracija: A.L. Klix.baIlustracija: A.L. Klix.baMolerCijena usluga molera doživjela je najmanji porast i u poređenju sa prošlog godinom u prosijeku se povećala za 25 posto.

Ukoliko je 2022. godine krečenje sobe koštalo 27-28 konvertibilnih maraka, sada ćete za platiti oko 40 KM.ElektričarOvaj zanat se s pravom smatra jednim od opasnijih s obzirom da rad s električnom energijom zahtijeva detaljno poznavanje sistema, kao i veliku opreznost jer jedna greška može uzrokovati ozbiljne posljedice.

Tako je zamjena instalacije prethodne godine koštala oko 200-220 KM kod električara koji nude svoje usluge privatno. Ove godine cijena je porasla od 30 do 40 posto (kod različitih majstora) i sada košta 300-320 KM.

KeramičarCijena usluga keramičara doživjela je možda i najveći porast od 50 do 60 posto. Prošle godine je postavljanje keramike na jedan kvadratni metar površine koštalo 15 KM, dok ove godine cijena je porasla na 25 KM po metru.VodoinstalaterPoskupljenje nije zaobišlo ni vodoinstalatere. Cijena usluge poput ne posebno zahtjevne popravke vodoinstalacije porasla je u prosijeku kod većine vodoinstalatere za oko 30-50 posto.

Ako ste prošle godine popravak platili 20 KM, ove godine može koštati i 40 KM.Slične usluge nude i građevinske firme, ali ni kod njih situacija nije na zadovoljavajućem nivou. Iz kompanije Unigradnja d.o.o. su za Klix.ba poručili da su cijene usluga u prosjeku porasle za 50 posto u zavisnosti od vrste posla i usluge.

Neki su doživjeli veća poskupljenja, neka manja.Međutim, primarni problem jeste nedostatak radne snage. Iskusni majstori i zanatlije već godinama masovno napuštaju zemlju što iz godine u godinu sve više otežava poslovanje građevinskim firmama, a poskupljenja sigurno ne olakšavaju poslovanje.

klix.ba