Dodikova alternativna stvarnost: Nijemci su u takvoj krizi da su morali obustaviti projekte u RS-u

Predsjednik bh. entiteta RS dao je “objašnjenje” zašto je Njemačka odlučila zaustaviti projekte u tom entitetu. Naravno, to objašnjenje, pogotovo u nekim dijelovima, nema apsolutno nikakve veze sa stvarnim činjenicama.

No, krenimo redom, Dodik je večeras, gostujući na RTRS-u rekao da odluka Njemačke da uskrati kreditiranje projekata govori o političkom i ekonomskom pritisku na Republiku Srpsku zbog nepriznavanja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Međutim, puno je zanimljiviji drugi dio Dodikovog objašnjenja. Naime, prema mišljenju predsjednika RS-a, njemačka je u tolikim finansijskim problemima da na sve načine pokušava naći izgovor i način da poništi ranije potpisane ugovore.

UDARANJE PO DŽEPU

Projekti koje je obustavila Njemačka u RS-u zaleđeni su od aprila prošle godineU nastavku Dodik je ustvrdio da je antiustavna politika Republike Srpske, koju Njemačka navodi kao razlog odustajanja od finansiranja četiri projekta, samo izgovor.

Prema njegovom mišljenju, koji nije potkrijepio nikakvim konkretnim dokazima, Njemačka pokušava prikriti nezadovoljstvo prije nekoliko godina dogovorenom cijenom izvođenja pojedinih radova.”Dakle, napravljen je ugovor sa njemačkom kompanijom koja je trebalo da transferiše tehnologiju i obezbijedi finansiranje.

Za finansiranje je određena Njemačka razvojna banka koja je to pratila kreditno, to je uobičajeno. Međutim, ugovor je potpisan prije korone, a nakon korone je sve bilo daleko skuplje. Nijemci nisu imali finansijski interes jer gube, a nisu mogli ni da prošire ugovor…

U nemogućnosti da izvrše posao, našli su ovo rješenje da otkazuju projekat, a otkazali su ga prije godinu dana”, ustvrdio je Dodik.Na kraju je zaključio i da je Njemačka nervozna jer se ne ostvaruje njihov plan oko rata u Ukrajini, pa bi trenirali strogoću u Republici Srpskoj.Podsjećamo, njemačka ambasada u Bosni i Hercegovini obavijestila je o tome da ova država obustavlja četiri infrastrukturna projekta u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

VRIJEDNI 100 MILIONA EURANjemačka obustavlja četiri projekta u RS-u zbog secesionističke politikeRiječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci.”

Njemačka savezna vlada odlučila je da u RS-u dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju”, saopćeno je iz njemačke ambasade.Navode da je pozadina toga nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

klix.ba