Izraelska vojska ponovo pogodila izbjeglički kamp u Pojasu Gaze, stotine zakopane u ruševinama

Kako prenosi Al Jazeera izraelska vojska je izvršila novi zračni napad na izbjeglički kamp Jabalia u Pojasu Gaze. U napadu koji je izveden jučer ubijeno je najmanje 50 ljudi, a više desetina ranjeno.

Među ubijenim i ranjenim je i veliki broj žena i djece.Dopisnik Al Jazeere Wael Dahdouh iz Gaze rekao je da je izraelski zračni napad gađao stambeni blok u području al-Falouja u Jabaliji koji je gusto naseljen i da preživjeli pokušavaju pomoći onima ispod ruševina kuća koje su oštećene ili uništene.

Naveo je da se strahuje da su stotine ljudi zarobljene i zatrpane pod ruševinama i da su čitave zgrade sravnjene sa zemljom.Gusto naseljeni kamp na sjeveru opkoljene enklave pokriva područje od samo 1,4 kvadratna kilometara.

Prema podacima UN-a, u kampu se nalazi oko 116.000 registriranih izbjeglica.Izraelska vojska više je puta napadala kamp od početka rata, uključujući 9., 12., 19. i 22. oktobar, ubivši i ranivši stotine ljudi. U kampu se nalaze tri škole kojima upravlja UN, a koje su pretvorene u skloništa za stotine raseljenih obitelji. Prema UN-u, kamp pati od prenapučenosti i nedostatka životnog prostora.

Mohamed Abu Al-Qumsan, inžinjer za emitiranje u uredu Al Jazeere u Gazi, izgubio je 19 članova porodice u napadu, uključujući oca i dvije sestre. Izrael je potvrdio da stoji iza napada, rekavši da je bio usmjeren na visokog zapovjednika Hamasa čiju je prisutnost Hamas odbacio.

klix.ba