Hrvatska ambasadorica u Tel Avivu: Zbog podrške u UN-u zahvale dobijamo na svim nivoima u Izraelu

Ambasadorica Hrvatske u Izraelu Vesela Mrđen Korać kazala je u programu HRT-a komentarisala je glasanje Hrvatske protiv rezolucije UN-a u kojoj se poziva na primirje u Palestini.”Izraelske vlasti, mediji, udruženja, ali i šira javnost, prate svaki glas u UN-u, svaku pojedinačnu izjavu stranih zvaničnika, a posebno je to u fokusu od 7. oktobra”, rekla je Mrđan Korać.

Naglasila je da hrvatski glas u Generalnoj skupštini UN-a ima izvanredan značaj za izraelsko-hrvatske odnose jer se radi o historijski vrlo teškom trenutku za Izrael, prenosi Dnevnik.ba.”Zahvale dobijamo na svim nivoima. Ministar Cohen je po završetku posjeta solidarnosti ministra Grlića Radmana rekao da je ovaj posjet bio kratak, važan i oni ga nikada neće zaboraviti”, kazala je Mrđen Korać.

Podsjećamo, u spomenutoj rezoluciji koju je u UN-u predložio Jordan osuđuju se svi činovi nasilja usmjereni protiv palestinskih i izraelskih civila, uključujući sve činove terorizma i neselektivne napade, ali se ne navode imena.

Za rezoluciju je glasalo 120 članica Ujedinjenih nacija.Od susjednih država Hrvatska je jedina bila protiv, suzdržane su bile Albanija, Sjeverna Makedonija, Srbija. Rezoluciju su podržale Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

klix.ba