Izgradnja brze ceste od Tuzle do Doboja mogla bi početi iduće godine, u toku izrada prvog projekta

Tuzlanski kanton je jedan od najvećih privrednih bazena u Bosni i Hercegovini te ima najveću potrebu za izgradnjom nove putne infrastrukture.

Nakon decenija zapostavljanja stvaraju se prilike za realizaciju nekoliko značajnih projekata u Tuzlanskom kantonu. Među njima je i brza cesta od Tuzle do Doboja, a prema ambicioznim najavama izgradnja bi mogla početi iduće godine.Prema informaciji koju je kreiralo Javno preduzeće Autoceste FBiH, razvojem brzih cesta u Federaciji BiH planirana je i brza cesta Doboj Istok – Gračanica – Šićki Brod, dužine okvirno 50 kilometara.Kako je navedeno u informaciji, realizacijom projekta brze ceste od Doboja do Tuzle ostvarit će se povezivanje cestovnom komunikacijom adekvatnog nivoa usluge brze ceste regija srednje i zapadne Bosne sa regijom sjeveroistočne Bosne i Hercegovine koje sadrže najznačajniju koncentraciju ekonomskih i ljudskih resursa u zemlji.Ta buduća cestovna komunikacija bit će smještena u prostoru između Doboja i Tuzle sa nastavkom povezivanja na Koridor 5C, čime ova cesta ispunjava cilj potrebnog povezivanja.

Ta buduća cestovna komunikacija bit će smještena u prostoru između Doboja i Tuzle sa nastavkom povezivanja na Koridor 5C, čime ova cesta ispunjava cilj potrebnog povezivanja.Konkretni koraciKako je za Klix.ba potvrđeno iz Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja Tuzlanskog kantona, konkretni koraci su poduzeti u vezi s realizacijom ovog projekta.

Prema informaciji Autocesta FBiH, tuzlanski bazen prema fizičkom obimu proizvodnje i potrošnje predstavlja prirodno najintenzivnije područje u Bosni i Hercegovini.”U proteklih pola vijeka, uporedo sa razvojem proizvodnih kapaciteta, ostvaren je i intenzivan razvoj saobraćaja, uključujući saobraćajnu infrastrukturu, kako cestovnu, ali i željezničku. Postojeću mrežu cesta Tuzlanskog kantona čine magistralne, regionalne i lokalne ceste. Razvoj cestovne mreže podrazumijeva skup aktivnosti koje se preduzimaju radi održavanja i podizanja tehničko-tehnološkog nivoa ved izgrađenih cesta, te za izgradnju novih”, napisano je u informaciji.Razvojem brzih cesta u Federaciji BiH planirana je i brza cesta Šićki Brod – Dubrave – Kalesija – entitetska linija, dužine okvirno 32 kilometra.Finaliziranjem projekta realizirat će se kompletiranje predviđene brze ceste kroz Tuzlanski kanton od krajnje zapadnog dijela u općini Doboj Istok do istočnog dijela sa entitetskom linijom u Kalesiji.

Time će područje istočno od Tuzle dobiti savremenu komunikaciju i priključak sa regijom srednje i zapadne Bosne odnosno predviđena brza cesta će približiti spomenuto područje sa koridorom 5C.

klix.ba