Dr Fadila Serdarević dokazala da pretjerani plač i razdražljivost u djetinjstvu mogu odražavati ranu osjetljivost na probleme u ponašanju

💙 Dr Fadila Serdarević i kolege objavljuju veoma zanimljiv istraživački rad koji pokazuje da pretjerani plač i razdražljivost u djetinjstvu mogu odražavati ranu osjetljivost na probleme u ponašanju i biti povezani sa neurobiološkim razlikama u razvoju amigdale.

💙 Rad je objavljen u časopisu Američke akademije za dječju i adolescentnu psihijatriju, najpriznatijem svjetskom časopisu za pedijatriju ‼️

Ko je Dr Fadila Serdarević ❓

💙Ona je medicinski epidemiolog koja se školovala u BiH 🇧🇦,SAD 🇺🇸 i Holandiji 🇳🇱, sa fokusom na moderne epidemiološke/statističke metode.

💙Njeno epidemiološko područje trenutno je u oblasti neuropsihijatrijske i razvojne epidemiologije. Provela je doktorske i postdoktorsku studiju na Odsjeku za dječju i adolescentnu psihijatriju na Univerzitetskom medicinskom centru Erasmus sa sjedištem u Rotterdamu, ispitujući vezu između neuromotornog razvoja novorođenčadi i psihijatrijskih ishoda.

💙Nakon što je obogatila svoje doktorsko znanje iz neuropsihijatrijske epidemiologije postdoktorskom specijalizacijom na New York Univerzitetu (New York University) iz epidemiologije okoliša uz podršku Holandske Kraljevske akademije znanosti i umjetnosti (KNAW) Ter Meulen stipendije, vratila se u Erasmus MC kao postdoktorski saradnik kako bih ispitala odnos između novorođenčadi neuromotorni razvoj i autistični simptomi.

💙Trenutno radi na Harvard University T.H. Chan fakultetu javnog zdravlja na neuromotornim istraživanjima.

💙Iako njena karijera nije bila tipična, poremećena ratom, uspješno je diplomirala na medicinskom fakultetu i specijalizaciju iz epidemiologije na Univerzitet u Sarajevu.

💙Kao alumna profesionalnog Fulbright programa, imala je priliku da napusti Bosnu i Hercegovinu i završi magistarski javnog zdravlja na Univerzitetu Tulane (Tulane University), u New Orleansu, SAD.

💙Štaviše, kao prethodni službenik Epidemic Intelligence Service (EIS) u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rukovodila je evaluacijom nadzora zarazne bolesti i istragom epidemije u Čikagu, SAD, 2008-10.

💙 Član je Generalne skupštine Međunarodnog centra za migracije, zdravlje i razvoj (ICMHD) i bila je dugogodišnji konsultant ICMHD-a za odgovor na katastrofe i epidemiologiju nezaraznih bolesti.

💙 Osim što je doktor medicine, ona je naučnica i predavačica epidemiologije i biostatistike.

Za zainteresoivane, rad se nalazi ovdje: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0890856723000503

dr Edhem Čustović