Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Tešanj

U Općini Tešanj je otvoren javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava osobama iz dijaspore koje su već pokrenule ili žele pokrenuti biznis u Bosni i Hercegovini. Raspoloživi fond za podršku osobama iz dijaspore za pokretanje poslovnog poduhvata u Tešnju iznosi 40.000 KM. Prosječan iznos zahtjeva sa kojim se može aplicirati za podršku iznosi 20.000 KM po poslovnom poduhvatu.

Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Tešanj
Iskoristi bespovratna sredstva za ulaganja iz dijaspore u Općini Tešanj

Sredstva sufinansira Općina Tešanj u iznosu od 20.000 KM (50%), a zahvaljujući lokalnim vlastima koje unapređuju poslovni ambijent Tešnja, sve je veći interes za investicije u ovom gradu.

📈 Zašto investirati u Općinu Tešanj?

Uz rječicu Tešanjku, na 230m nadmorske visine, među brdima koja ga okružuju, nalazi se Tešanj. Pri dolasku, lokalno stanovništvo će vam prvo pokazati Gradinu, tvrđavu koja je ponos Tešnja i koja priča priču ove općine u Zeničko-Dobojskom kantonu. Ta priča obiluje historijom koja zapanjuje, ali i jasno govori o hrabrosti i herojstvu Tešnja i njenih stanovnika i stanovnica, kako kroz historiju tako i danas.

Ono što Tešanj odvaja od bilo kojeg drugog grada je mir koji osjetite kada ste tamo. Nema gužvi u saobraćaju, nema gradske vreve, i na trenutke se čini da vrijeme u Tešnju, jednostavno, neometano teče. 

Ali to je samo maska za grad koji je poslovni dragulj. Iza te maske je armija vrijednih i radnih ljudi koji izgrađuju svoju zajednicu i svakodnevno vrijedno rade na boljitku Tešnja ali i cijele BiH. Tešanj je sjedište mnogobrojnih poslovnih subjekata koji svoje proizvode plasiraju po cijeloj BiH ali i po svim kontinentima u preko 70 zemalja. A taj trend će se samo nastaviti i razvijati izgradnjom auto-puta Vc, koji će još više olakšati komunikaciju poslovnih subjekata u i van Tešnja.

Kako je sam grad muzej u kojem je sadržana čitava historija BiH, kao i njena sadašnjost, tako je i u poslovnom smislu Tešanj divan spoj tradicionalnih i suvremenih trendova poslovanja. Slovi za primjer dobre prakse kao administrativno središte, ali i kao središte vrijednih, poduzetnih ljudi. 

Neke od najvažnijih grana industrije u Tešnju su metalni sektor, drvnoprerađivački sektor, prehrambena industrija, te tekstilna i kožarska industrija, a u Tešanjske tri poslovne zone (Općina Tešanj ima formirane 3 poslovne zone (PZ “BUKVA-VILA”, PZ “CIGLAN-GLINIŠTE”, PZ “EKONOMIJA”) radi se svakodnevno punom parom.

A šta Tešanj nudi investitorima?

Iskustva u razvijenim industrijskim granama – posebno u sektorima koji su već pomenuti, radnu snagu, placeve u poslovnim zonama pogodne za izgradnju proizvodnjih objekata, podršku Agencije za razvoj (koja u svom sastavu ima OSS Ured koji je zadužen za rad sa svim investitorima na području Općine i iz dijaspore) i općinske administracije. Smanjeno je vrijeme potrebno za dobijanje dozvola za početak rada poslovnog subjekta, a pored toga, Općina Tešanj ima usvojenu Odluku o pogodnostima za investiranje na području općine Tešanj. Sve ovo, ali i mnoge druge podatke možete pronaći na web stranici Općine Tešanj.

Mnogi su primjeri uspješnih priča investitora u Tešnju, a kao jedna od njih izdvaja se firma“Bonatura” d.o.o. , gdje je Agencija za razvoj općine Tešanj pružala podršku vlasniku od samog početka osnivanja 2016. godine, za organizaciju proizvodnje i otkupa ljekobilja u BiH. 

LONAC.PRO