ČOVIĆ NA SKUPU U ZAGREBU KAZAO DA SU U BIH NAPADNUTI HRVATSKI NAROD, KATOLIČKA VJERA I HRVATSKI SIMBOLI

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i njegovog privatnog udruženja HNS u Zagrebu je učestvovao na Konferenciji ambasadora, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

ČOVIĆ NA SKUPU U ZAGREBU KAZAO DA SU U BIH NAPADNUTI HRVATSKI NAROD, KATOLIČKA VJERA I HRVATSKI SIMBOLI
ČOVIĆ NA SKUPU U ZAGREBU KAZAO DA SU U BIH NAPADNUTI HRVATSKI NAROD, KATOLIČKA VJERA I HRVATSKI SIMBOLI

Kako je saopćio HNS, okupljeni visoki dužnosnici razgovarali su o ulozi Republike Hrvatske i njenih predstavnika u svijetu te o položaju Hrvata izvan Republike Hrvatske.

Čović se obratio prisutnima tokom posebne panel rasprave, na kojoj je govorio o odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te dosadašnjoj i planiranoj saradnji.

– Također, informirao je sve prisutne o ozbiljnim problemima s kojima se Bosna i Hercegovina, a naročito hrvatski narod susreće usprkos svom ustavnom statusu u najvećoj političkoj krizi nakon Dejtona. U tom svjetlu istaknuo je kako je bitno koristi učtiv jezik diplomatije prenoseći istinu o aktuelnoj situaciji u BiH te podizati svijest o alarmantnim političkim agendama koje zazivaju urušavanje Sporazuma koji je Bosni i Hercegovini donio mir – saopćili su iz HNS-a i dodali:

– Upozorio je na zapaljivu retoriku, govor mržnje i napade usmjerene ne samo na legitimne predstavnike hrvatskog naroda nego i na hrvatski narod u cjelini, katoličku vjeru i hrvatske simbole. Izmjene Izbornog zakona su naznačene kao prioritet i osnova formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, ali i povratak pomirenja između bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH.

Izmjene Izbornog zakona su naznačene kao prioritet i osnova formiranja vlasti nakon oktobarskih izbora, dodaju iz HNS-a, ali i povratak pomirenja između bošnjačkog i hrvatskog naroda u BiH.

Čović je na marginama Konferencije održao radne sastanke s visokim dužnosnicima s kojima je razgovarao o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i potrebnim koracima za ostvarenje napretka i zaštite hrvatskoga naroda

CHI