Esmir Bašić ispred NES-a kandidat za ministra u Vladi ZDK

Nakon završenih Općih izbora 2022. godine u procesu uspostave vlasti koalicija okupljena oko BH inicijative Fuada Kasumovića uspjela je da okupi potrebnu većinu za formiranje i uspostavu nove Vlade ZDK.

Kako stvari stoje premijer kantona će biti iz stranke BH inicijativa, a u novoj Vladi ZDK mjesto ministra za rad i socijalnu politiku i izbjeglice bi trebalo pripasti Esmiru Bašiću.

Bašić je bio višegodišnji direktor Biblioteke u Tešnju, a na lokalnim izborima 2020. godine bio je kandidat ispred A-SDA (sada NES) za načelnika općine Tešanj. Inače je sve do 2020. godine bio član SDA Tešanj.

Esmir Bašić je rođen 1970. godine u Tešnju. Osnovnu školu završio je u Bobarama i Kaloševiću. Srednju školu u Tesliću.

PROFESIONALNO OBRAZOVANJE

Islamska pedagoška akademija Zenica, 1998.Filozofskifakultet Sarajevo, 2002.Magistrirao u Zenici 2012. godine na Pedagoškom fakultetu Zenica.Bio pripadnik ARBiH od 1992.do 1995. godine.Duži niz godina bavi se publicističkim radom i politički je aktivan.

Tekstove objavljivao u „Preporodu“,“Oslobođenju“ i nekoliko internet portala.Bio organizator prvog lista muslimanske organizacije u Bosni pod imenom „DAWA “. 

Radio Zos