Dodik prijeti raspadom koalicije: Ovo neće niko trpjeti

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik zaprijetio je raspadom koalicije na državnom nivou.Razlog je rezolucija u UN-u “Principi koji podržavaju sveobuhvatan pravedan i trajan mir u Ukrajini”. Našoj Stalnoj misiji je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH otišla instrukciju da glasa “za”.Dodik je protiv, navodeći kako se Predsjedništvo nije usaglasilo o tome, odnosno da je Željka Cvijanović bila protiv, te da je zbog toga BiH trebala biti suzdržana.-

Nadležnost vanjske politke se nalazi u Predsjedništvu. To nije teško utvrditi. Očigledno da se nastavlja stara praksa Bisere Turković koja je unilateralno djelovala. To pitanje se razmatralo i nije bilo saglasnosti.

Ali neko je iz Ministarstva vanjskih poslova poslao drugačiju instrukciju – rekao je Dodik.Kako je naveo, nastavak ovakvog djelovanja će dovesti do raspada koalicije.- To će dovesti do raspada ovog sistema vlasti. Niko ovo neće trpjeti. To treba da odluči Predsjedništvo – kazao je Dodik i ponovio kako BiH ne treba da uvodi sankcije Rusiji i da je ponosan na odnos koji RS ima sa tom zemljom.

Dodik je istakao da BiH ne treba da uvodi sankcije Rusiji te da je on ponosan na odnosno RS i Rusije.- Mi ne želimo nastavak tog sukoba, ali ne treba da se miješamo.

Mi trebamo graditi odnose sa Rusijom i sa SAD, ako je to moguće. Ali kako to oni od nas očekuju to je teško moguće – poručio je Dodik.

avaz.ba