More
  spot_img

  Draško Aćimović za: Kriza u vezi s plinom će eskalirati u septembru


  Dok evropske države već mjesecima, na različite načine, nastoje racionalizirati potrošnju energije, u BiH su rijetki i apeli da štedimo i ne rasipamo energente. Uštede energije prva su ekonomska mjera Evrope, ističe ekonomski stručnjak Draško Aćimović, jer će nabavka energenata biti sve skuplja.

  – Ako odmah nešto ne poduzmemo, građani će biti prisiljeni da biraju da li da kupe hranu ili plate struju i komunalne usluge. Kada im budu isključeni struja ili voda, ljudi će izaći na ulice i imat ćemo nemire – upozorava Aćimović.

  Tri mjeseca

  On podsjeća da cijela Evropa već tri mjeseca radi na uštedi energije na svim nivoima, od državnih institucija i industrije do stanovništva, da se trenutno štedi 15 posto, ali se procjenjuje da korištenje energije mora pasti za trećinu ukupne potrošnje kako bi se zima mogla prebroditi. U BiH se još vjeruje da gorivo, struju i plin možemo trošiti kao da se ništa ne dešava, te da i u državnim institucijama i javnim preduzećima klima-uređaji moraju raditi po cijeli dan.

  – Postoji efikasan sistem senzora kojim je moguće u svim javnim i državnim institucijama automatski isključiti grijanje, struju i klimu ako se niko ne nalazi u prostoriji, ali mi sa svime već kasnimo – kaže Aćimović.

  On tvrdi da je trenutno pojeftinjenje nafte privremeno, jer takav trend, zbog manje potrošnje, prisutan je svakog ljeta.

  – Cijene će od septembra drastično porasti, pa svaka ušteda smanjuje potrebu za nabavkom energenata koji će biti ekstremno skupi. Već sada sa susjednim državama trebamo dogovoriti da koristimo njihova skladišta te da energente zakupimo po sadašnjim cijenama. S manjom nabavkom energenata u narednim mjesecima mi imamo šansu da ovu zimu preživimo bez građanskih protesta i nereda – ističe Aćimović.

  Postoji klauzula

  On očekuje da će u septembru eskalirati i kriza u vezi s isporukom plina iz Rusije.

  – Postoji klauzula o kojoj se vrlo malo govori, a koja je zaključena sa svim kupcima plina iz Rusije. To je klauzula „uzmi ili plati“ (take or pay), po kojoj kupac mora platiti ukupnu količinu ugovorenog plina bez obzira na to da li je ta količina isporučena ili ne. U ovom momentu vidimo da je Rusija, pozivajući se na to da im s popravke nisu isporučene turbine za „Sjeverni tok“, smanjila isporuku na 40 posto, a sve zemlje plaćaju iznose kao da je u toku isporuka 100 posto. To je skriveni moment o kojem se ne priča, a koji dovodi do ekstremnih finansijskih gubitaka svih kupaca ruskog plina – pojašnjava Aćimović.

  Trebamo zalihe

  Aćimović kaže da treba prestati s prijedlozima o smanjenju PDV-a ili akciza, koji ne rješavaju problem najugroženijih. Prema njegovim riječima, važnije je osigurati zalihe za jesen te na taj način olakšati građanima

  AVAZ  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci