More
  spot_img

  Cijena ulja napokon pala ispod 5 KM: Pada i cijena piletine


  Cijene osnovnih životnih namirnica u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci su značajno porasle, što sve više zabrinjava građane koji smatraju da je ekonomska situacija sve teža i neizvjesnija. Svako se nečega odrekao, neko manje neko više talas poskupljenja koji nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu (BiH).

  Cijene u maju su bile više za 14,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Prevoz je u godinu dana porastao za više od 30 odsto, hrana i bezalkoholni napici skoro za 23 odsto, a stanovanje i režije za oko 11 odsto.

  “Ono što je problematično kada je riječ o Bosni i Hercegovini jeste što značajan dio populacije ima nizak životni standard – gotovo 50 posto radnika radi za neto platu ispod 700 KM. Rast cijena stvara pritisak na raspoloživi dohodak ovog dijela populacije. Zbog toga bi se vlasti na različitim nivoima, prije svega entitetski i kantonalni, trebali fokusirati na to kako pomoći onima koji su najugroženiji – to se najbolje može postići kroz funkcionalan sistem robnih rezervi”, kazao je Čavalić.

  Kako pada cijena goriva, tako se očekuje i snižavanje cijena osnovnih namirnica.

  Građani BiH najviše novca izdvajaju za prijevoz i hranu, pa će svako snižavanje cijena goriva olakšati suočavanje sa inflatornim kretanjima rasta cijena koji je neminovan barem do kraja tekuće godine.

  Cijena ulja napokon pala ispod 5 KM: Pada i cijena piletine
  Cijena ulja napokon pala ispod 5 KM: Pada i cijena piletine

  izvor : crna-hronika.info  spot_img

  Aktuelno

  spot_img

  Povezani članci