Crnadak i Vukanović: Moguće formiranje vlasti na nivou BiH bez SNSD-a

Igor Crnadak (PDP) i Nebojša Vukanović (Lista za pravdu i red) izjavili su danas da je moguće da bude formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine bez učešća SNSD-a, javlja Anadolija.Govoreći o izboru delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH Crnadak je rekao da je nekorektno što je SNSD izašao i rekao da će imati četiri delegata.

Objasnio je da većinu u novom sazivu Narodne skupštine RS-a koju ima koalicija okupljena oko SNSD-a čini 46 poslanika, a za izbor četiri delegata potrebna je podrška 56 poslanika.- SNSD je najavio političku korupciju, oni su najavili da će nekom vrstom ko zna kakvog spletkarenja pokušati da dođu do 56 – rekao je Crnadak.

Taoci jedne partijeDodao je da će PDP imati svog kandidata za Dom naroda u dogovoru sama opozicionim strankama, ali da ništa neće govoriti unaprijed.Nebojša Vukanović rekao je da će ključ biti u rukama Pokreta za državu. Istakao je da će ukoliko poslanici Pokreta za državu podrže SNSD svi postati taoci jedne partije koja će paralisati cijelu državu što je vrlo opasno za funkcionisanje cijelog sistema.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine Vukanović je naglasio da postoji mogućnosti da se napravi koaliciju, kao i da je za njegovu stranku prihvatljiva svaka većina u kojoj ne bio SNSD.

Izbor delegataCrnadak je rekao da i dalje nisu imali kontakte o ovom pitanju poručujući da ih niko ne treba ni zvati ako nije spreman da u prva tri mjeseca mandata izmjene Izborni zakon i “onemoguće sramne izbore kakvi su bili 2. oktobra” odnosno uvedu video nadzor, skenere.- Svaka vlast na nivou institucija Bosne i Hercegovine bez SNSD-a je bolja za Republiku Srpsku od bilo koje vlasti u kojoj učestvuje SNSD – rekao je Crnadak dodajući da će se odluka očigledno donositi u Narodnoj skupštini RS i to kroz prizmu izbora delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

avaz.ba