Amidžić o gradnji autoputeva u BiH: Mi smo u ovom momentu prevarili ljude koji žive u BiH

Ministar finansija Bosne i Hercegovine Srđan Amidžić izjavio je kako će ovo ministarstvo predložiti manji budžet za 2024. godinu nego što je bio u 2023. godini.Tokom gostovanja u Dnevniku BHRT-a, Amidžić je izjavio kako ne vidi razlog za povećanje budžeta.”

Ne vidim razloga za povećanje budžeta kada neke stvari možemo raditi na efikasniji način, a višak novca ostaviti entitetima, kantonima, lokalnim zajednicama da rješavaju svoje probleme, odnosno probleme građana”, rekao je Amidžić.Osvrnuo se i na prihode od poreza koje prikuplja Uprava za indirektno oporezivanje.”

Što se tiče prihoda oni rastu, ali ostaje ozbiljno pitanje raspodjele putarina. To su ozbiljna sredstva koja se nalaze u UIO i na tom primjeru možemo pokazati da li smo ozbiljna država i da li možemo funkcionirati na ovaj način”, ističe ministar.Pojasnio je i šta je glavni problem kada je riječ o putarinama u BiH.”

Ono što građani trebaju da znaju je da smo mi u ovom momentu prevarili ljude koji žive u Bosni i Hercegovini. Građani Bosne i Hercegovine su odvojili neka sredstva i za te novce se trebaju izgraditi kilometri i kilometri puteva. U ovom momentu građani u BiH su uplatili 15 km autoputeva koje ne gradimo, zatim 50 km magistralnih puteva i mi se ne možemo dogovoriti na koji način to da vratimo. I na ovaj način ne možemo dalje.

Shvatam ja tvrde stavove i RS i FBiH”, poručio je Amidžić.Na kraju, osvrnuo se i na planove koje ima Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, ali i na druga sporna pitanja u Vijeću ministara.”Ja mislim da ni helikopteri,ni zakon o sudovima ne mogu da budu najbitnija pitanja kada pričamo o Bosni i Hercegovini. Pitanje koje stavljamo po strani i koje je bitno je budžet. To je jedan posao koji se nalazi pred nama.

I kad su u pitanju helikopteri i kada je u pitanju Ministarstvo odbarene BiH, postigli smo razumijevanje da taj budžetski zahtjev koji je iznosio oko milijardu i 800 miliona KM neće biti prihvaćen i neće se realizovati kao takav, odnosno mora se korigovati. To je jedna od tema o kojoj moramo da se bavimo pored ovih ostalih”, zaključio je Amidžić.

klix.ba