Žestoke bitke ne istoku Ukrajine: Ruski plaćenici tvrde da su zauzeli važan grad

Ishod bitke za istočnoukrajinski rudarski grad Soledar još uvijek visi o koncu, iako je ruska plaćenička grupa Wagner saopćila da je preuzela kontrolu. Borbe su se i dalje vode u centru grada.

Kijev je ranije rekao da se njegove snage drže. Ruski zapovjednici su zauzimanje Soledara učinili ključnim ciljem u kampanji zauzimanja obližnjeg strateškog grada Bahmuta i veće ukrajinske istočne regije Donbas.

“Jedinice Wagnera preuzele su kontrolu nad cijelim teritorijem Soledara. U centru grada se vode urbane borbe”, rekao je kasno u utorak šef Wagnera Jevgenij Prigožin, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Broj zatvorenika bit će objavljen sutra”, dodao je, ne navodeći više detalja.

Rusko zauzimanje Soledara i njegovih ogromnih rudnika soli imalo bi simboličku, vojnu i komercijalnu vrijednost za Rusiju. Ali situacija u i oko Soledara daleko je od stabilne.

Britansko ministarstvo odbrane ranije je saopćilo da su ruske trupe i Wagnerovci vjerovatno preuzeli kontrolu nad većim dijelom Soledara nakon četiri dana napredovanja.

Ali Prigožinov komentar da su se borbe nastavile u centru Soledara sugeriše da je ruska kontrola bila nepotpuna, unatoč njegovoj izjavi da je cijeli grad u Wagnerovoj šaci.Ruska državna novinska agencija RIA kasnije je objavila izvješće u kojem stoji da je Wagner grupa preuzela rudnike soli u Soledaru nakon “žestokih borbi”. Rudnici soli nalaze se u predgrađu grada. Washington je saopćio da bi Prigožin možda želio ličnu kontrolu nad rudnicima u tom području.